1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan Rusya'ya uyarı

23 Mart 2017

Türkiye, dün Suriye'nin kuzeybatısındaki PYD/YPG kontrolündeki bölgeden Türkiye'ye ateş açılması ile ilgili olarak Rusya'nın Ankara'daki maslahatgüzarının Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

https://p.dw.com/p/2Zo7L
Fotoğraf: picture-alliance/dpa/A. Nikolsky

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye'nin Afrin bölgesinden açılan ateş sonucu dün bir Türk askerinin hayatını kaybetmesi nedeniyle Rus Maslahatgüzarı'nın Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını açıkladı.

Bakanlık sözcüsü, Rus Maslahatgüzarı'na Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığın iletildiğini belirterek "YPG-PYD kontrolünde olduğu söylenen bir bölgeden Türkiye'ye yönelik bir saldırı söz konusu. Ancak Rusya ile varılan anlaşma çerçevesinde bu bölgedeki ihlalleri izlemeden Rusya sorumlu olduğu için Rus Maslahatgüzarı çağrılmış ve bu hususlar kendisine aktarılmıştır" dedi. 

Türkiye'nin PYD ve YPG'ye ilişkin görüşlerinin hem ABD ile hem de Rusya ile her düzeyde paylaşıldığını kaydeden Müftüoğlu, Rusya'dan da Moskova'daki PYD ofisinin kapatılmasının talep edildiğini hatırlatarak "Rus yönetiminin adım atmasını bekliyoruz" dedi.

YPG, Rusya ile varılan anlaşma uyarınca Rus ordusunun Afrin'de bir üs kuracağını ve Rusya'nın YPG savaşçılarına askeri eğitim vereceğini açıklamıştı. Rusya ise bölgede üs değil, Ateşkesi İzleme Merkezi açılacağını bildirmişti.

Türkiye PYD/YPG'yi PKK'nın bir uzantısı olarak görüyor. Ancak YPG'nin radikal İslamcı IŞİD'e karşı mücadeledeki rolü Türkiye ile ABD arasında gerilime yol açıyor. ABD'nin Suriye'de en önemli müttefiki olarak gördüğü YPG'ye tam destek açıklamaları Türk hükümetinin sert tepkisine yol açmıştı.

 

© Deutsche Welle Türkçe

dpa/Reuters/SSB/HS