1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Alman hükümeti DİTİB'le işbirliğine devam ediyor

22 Mart 2017

Alman hükümeti, casusluk iddiaları ile karşı karşıya olan DİTİB'le işbirliğini sürdürmeyi planladığı bildirildi. DİTİB'e mali yardımın ve İslam Konferansı'na katılımının da kaydedildi.

https://p.dw.com/p/2ZiNB
Deutschland Monheim Streit um Grundstücke für islamische Gemeinden
Fotoğraf: DW/W. Dick

Alman hükümetinin, imamlarına yönelik casusluk iddiaları ile bir süredir gündemde olan DİTİB'in (Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği) Almanya'nın iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Dairesi tarafından gözetim altına alınması taleplerini reddettiği bildirildi.

Kölner Stadt Anzeiger gazetesi, Yeşilller Partisi Meclis Grubu tarafından hükümete verilen soru önergesine yanıt olarak hükümetten bu açıklamanın yapıldığını bildirdi. Haberde, hükümetin DİTİB'i gözetim altına almak için yasal bir zemin bulunmadığını da belirttiği aktarıldı. Hükümetin, casusluk iddialarının "Diyanet tarafından Almanya'ya gönderilen ve DİTİB'te görevlendirilen imamlara" yönelik olduğuna dikkat çektiği kaydedildi.

Yeşiller Partisi'nden politikacı Volker Beck ise hükümeti DİTİB'e karşı "yumuşak" davranmakla suçladı. Alman hükümetinin tutumunu eleştiren Beck, hükümetin "DİTİB'in içindeki güç yapılanmasını kırmak" ve "kurumu kontrol eden yapılanmayı anlamak için gerekli niyeti" göstermediğini söyledi.

Almanya'da DİTİB'e bağlı bazı imamlar Gülen yapılanması hakkında camilere gelen cemaat üyeleri ya da yaşadıkları bölgelerdeki Gülen taraftarları hakkında Ankara'ya bilgi notları göndermekle suçlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, DİTİB imamlarına yönelik Ankara'dan herhangi bir talimatın söz konusu olamayacağını belirtmiş, DİTİB de Ankara'dan talimat gelmediğini, bazı imamların 'hatalı davranarak' diplomatik temsilciliklere gönderilen talimattan kendilerine görev çıkardıklarını açıklamıştı.

© Deutsche Welle Türkçe

AFP/SSB/HS