1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Norveç Türk subaylarına sığınma hakkı verdi

22 Mart 2017

Norveç'in NATO’da görevli dört Türk subayı ile bir askeri ataşenin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaptıkları sığınma başvurularını kabul ettiği bildirildi.

https://p.dw.com/p/2ZhND
Türkei Orden eines NATO Generals aus der Türkei
Fotoğraf: DW/T. Schultz

NATO'da görevli dört Türk subay ile bir askeri ataşenin avukatı Kjell M. Brygfjeld, Norveç’e sığınma başvurusu yapan müvekkillerinin sığınma başvurularının kabul edildiğini doğruladı. Karar ile birlikte sığınmacı subayların Norveç’te oturma ve çalışma hakkı kazanmış oldukları bildirildi.

Türkiye ile NATO müttefiki olan Norveç, 15 Temmuz sonrası çeşitli Avrupa ülkelerinde sığınma talebinde bulunun Türk subaylarının başvurusuna olumlu yanıt veren ilk ülke oldu. 

Diğer Avrupa ülkelerinin de Norveç örneğini izlemesi durumunda son günlerde Türkiye ile gergin olan ilişkilerin daha da kötüleşebileceği tahmin ediliyor.

Norveç’te NATO kapsamında görevli dört Türk subayı ile askeri ataşe daha önce VG gazetesine yaptıkları açıklamada, darbe girişimi ile ilgilerinin olmadığını söylemiş, görevlerinden el çektirildiklerini, geri dönmeleri durumunda tutuklanmaktan korktuklarını belirtmişlerdi.

Aile üyelerinin de sığınma başvuruları kabul edilen NATO subayları ile ataşenin Norveç’te adresi gizli tutulan bir yerde yaşamlarını sürdürdükleri belirtiliyor.

© Deutsche Welle Türkçe

DHA/SSB/HS