1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Erdoğan: AB Türkiye'yi tehdit edemez

21 Mart 2017

Erdoğan, artık AB'nin Türkiye'yi üyelik süreci ya da geri kabul anlaşması gibi konularla tehdit edemeyeceğini söyledi. Erdoğan referandum sonrasında oturup konuşacaklarını ve gereği neyse yapacaklarını belirtti.

https://p.dw.com/p/2Zd5B
Türkei Erdogan Rede im Bestepe Zentrum in Ankara
Fotoğraf: picture-alliance/abaca/AA/M. Ali Ozcan

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dönemde bazı Türk siyasetçilerin çeşitli Avrupa ülkelerindeki referandum etkinliklerinin engellenmesi sonrasında yükselen tansiyonu ve gerilen Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendirerek, Avrupa'yı kendi koyduğu kriterlere uymamakla eleştirdi.

Erdoğan bugün Ankara'da yaptığı konuşmada "Yıllarca bize "AB kriteri" diyerek dayattıkları ne varsa şimdi hepsi kendileri ayakları altına alıyor. Şu 16 Nisan bir bitsin. 16 Nisan bittikten sonra masaya oturacağız, konuşacağız. Bu devran, böyle yürümez. Gereği neyse Türkiye olarak biz bunu yaparız" dedi. Erdoğan, "Bu Avrupa, İkinci Dünya Savaşı öncesinin ırkçı, faşist, zalim Avrupa'sıdır. Bu Avrupa, Ortaçağ'ın Türk ve İslam düşmanı Avrupa'sıdır. Avrupalılar önce Suriye meselesinde ardından 16 Nisan konusunda ortaya koydukları tavırla kendi maskelerini kendi elleriyle yırtmışlardır" şeklinde konuştu.

Erdoğan başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin Türk siyasetçilerin bu ülkelere referandum konulu toplantılar için gitmesini engellediğini ancak "PKK gibi terör örgütü mensuplarının" toplantılar yapmasına izin verdiğini söyledi. AB'nin Türkiye'de olağanüstü hali eleştirmesini de "Kendi işinize bakın" sözleriyle değerlendirdi.

Türkiye ile AB ülkeleri arasında bazı Türk siyasetçilerin referandum etkinliklerinin iptali sonrası tansiyonun yükselmesinin ardından geçen hafta hem AB Bakanı Ömer Çelik hem de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen yıl Mart ayında Türkiye ve AB arasında imzalanan göçmen anlaşmasının gözden geçirilebileceğini söylemişti.

"AB süreciymiş, geri kabul anlaşmasıymış, artık bizi hiçbiriyle tehdit edemeyecekler, bitti o işler" diyen Erdoğan, "16 Nisan'da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine bir geçelim, ondan sonra çok daha farklı bir Türkiye doğacak" dedi.

Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in Türkiye'de tutuklanması konusunda da açıklamalar yapan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyareti sırasında Yücel'in serbest bırakılmasını istediğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin de Almanya'ya 4,500 "PKK ya da FETÖ mensubu" konusunda dosya verdiğini ancak bu dosyalar konusunda hiçbir adım atılmadığını belirtti.

Erdoğan, "Bundan sonra ülkemizde çeşitli sıfatlar altında ajanlık yapan hiçbir Avrupalıya izin verilmeyecek" dedi.

© Deutsche Welle Türkçe

Reuters/DHA/SSB/HS