1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Ankara'dan AB'ye mülteci anlaşması uyarısı

16 Mart 2017

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının iptal edilebileceği tehdidinde bulundu. Çavuşoğlu, vize koşulunun da yerine getirilmediğini söyledi.

https://p.dw.com/p/2ZGQf
Türkei Cavusoglu in Istanbul
Fotoğraf: picture-alliance/AA/A. Hudaverdi Yaman

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu dün akşam 24 TV'de katıldığı programda Türkiye'ye vize serbestisi sağlanmadığına işaret ederek, AB ile imzalanan mülteci anlaşmasının iptal edilebileceğini belirtti.

Çavuşoğlu, "Geri Kabul Anlaşması zaten tamamen iptal  edildi, şu an zaten uygulamıyoruz. Bunlar bizi vize konusunda oyaladılar. Geri Kabul Anlaşması'nı uygulamıyoruz, 18 Mart göç anlaşmasını da bundan sonra uygulamayacağız" dedi.

Koşulları değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, şartların yerine getirilmemesi durumunda 18 Mart anlaşmasının uygulanmayacağını vurguladı. Çavuşoğlu, anlaşmayı uygulayıp uygulamama kararının ellerinde olduğunu belirterek tek taraflı iptal kararı alabileceklerine dikkat çekti.

"Avrupa Birliği böyle giderse zaten dağılacak" diyen Çavuşoğlu, "Avrupa'nın dağılmasının bize de bir faydası yok. Ama şu  anda Avrupa'nın bu hale düşmesinin de sorumlusu biz değiliz" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Strasbourg'da dün temaslarda bulunan AB Bakanı Ömer Çelik de Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada mülteci anlaşmasının devam etmesi için bir neden olmadığını söylemişti.

©Deutsche Welle Türkçe

dpa/AFP/DW/HS/BK