1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Avusturya referandum etkinliği istemiyor

14 Mart 2017

Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türk siyasilerin Avusturya'da referandum etkinliği düzenlemesini istemediklerini açıkladı.

https://p.dw.com/p/2Z8A2
Avusturya Başbakanı Christian Kern Fotoğraf: Getty Images/AFP/B. Gindl

Avusturya televizyonu ORF'ye pazartesi akşamı açıklamalar yapan Avusturya Başbakanı Christian Kern, Hollanda'nın Rotterdam kentinde hafta sonu yaşanan şiddet olaylarının ardından ülkesinin bu tür etkinlikleri önlemek durumunda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin büyük olasılıkla Avusturya'da da kasıtlı bir gerilim stratejisi izlemek istediğini ifade eden Kern, Avrupa'nın bu durum karşısında "saf" olmaması gerektiğini kaydetti.

Sosyal demokrat politikacı Kern, "Burada söz konusu olan sadece toplanma özgürlüğü ile ilgili bir mesele değil, aksine siyasi İslam'ın Avrupa değerleri ile çatışmasıdır" dedi. Kern, "demokrasiye zarar veren anayasa referandumu için propaganda mitingleri yapmanın toplanma özgürlüğünün saptırılması" olduğunu ifade etti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da Türk hükümetinin Türkiye'deki iç politik tartışmaları Avusturya'ya taşımaması çağrısında bulunmuş, bunun uyuma zarar verdiğini ifade etmişti.

Eski Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın geçen hafta Avusturya'da katılacağı bir etkinliğe izin verilmedi. Avusturya'da yaklaşık 360 bin Türk göçmen yaşıyor. Bunlardan 117 bini Türk vatandaşı.

Avusturya'da çifte vatandaşlığa istisnai durumlar dışında izin verilmiyor. Hükümet, yasağa rağmen çifte pasaport taşıyan Türklerin durumunun daha titiz bir şekilde inceleneceği mesajı verdi.

© Deutsche Welle Türkçe

dpa/HS/BK