1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Kurtulmuş: Hollanda'ya karşı tedbirler alınacak

13 Mart 2017

Hollanda-Türkiye krizi konusunda açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, üst düzey ilişkilerin askıya alınması da dahil olmak üzere bazı tedbirlerin alınmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

https://p.dw.com/p/2Z7PU
Türkei Numan Kurtulmus
Fotoğraf: picture alliance/AA/A. Bolat

Türkiye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş izninin iptal edilmesi ve Almanya'dan Hollanda'ya kara yoluyla geçmek isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın sınır dışı edilmesi sonrasında Hollanda'ya tepki olarak kimi tedbirleri uygulamaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Hollanda'nın tutumunu sert şekilde kınarken, "Hollanda'nın özür dilemesi gerektiğini ifade ettik, yetkililer hakkında idari ve hukuki soruşturmalar başlatılması talebini ilettik" dedi. Hollanda'nın Türk bakanlara karşı tutumunun 'Viyana Konvansiyonu'nun, uluslararası hukukun, diplomatik teamüllerin ihlali' olduğunu belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin bir takım tedbirleri hayata geçireceğini söyledi.

Kurtulmuş şimdilik siyasi çerçevede kalmak üzere alınacak tedbirleri şöyle sıraladı: "İzinli olarak yurt dışında bulunan Hollanda Büyükelçisi'nin Türkiye'ye dönmesinin yasaklanması, Türkiye'ye dönüşüne izin verilmemesi kararlaştırıldı. Bundan sonraki süreçte Hollanda yaptıklarını telafi edene kadar üst düzey ilişkiler ve planlanmış olan üst düzey resmi görüşmeler askıya alınacak. Geçen yıl diplomatik uçuşlara verilmiş olan izinler iptal edildi" dedi. Kurtulmuş dördüncü adımın ise Türkiye Hollanda parlamentoları arasında dostluk grubunun Türkiye bölümünün lağvedilmesi yönündeki TBMM'ye tavsiye kararının oluşturduğunu vurguladı. 

"Ortada çok derin bir kriz var"

Ortada çok derin bir kriz olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Bu krizi biz çıkarmadık. Bu işin bu noktaya gelmesini sağlayanlar, telafi etmekle de yükümlüdür" dedi. Kurtulmuş, Hollanda'nın bunu düzeltmek için beklenen adımları atacağını umduğunu söyledi. Hükümet Sözcüsü ayrıca, bakanlara yönelik muamelenin sorumlusu olan yetkililer hakkında Türkiye'nin idari ve hukuki adımları atacağını ifade etti.

Son 5-6 senedir birçok Avrupa ülkesini etkileyen bir yeni siyasi durum olduğunu ifade eden Kurtulmuş, özellikle göçmenler üzerinden başlatılan bir yabancı düşmanlığı olduğunu savundu. Kurtulmuş, "Irkçı dalga birçok ülkeyi etkiliyor bu dalgadan kurtulmaları lazım. Tüm ülkelere bu çağrıyı yapıyoruz. Avrupa'nın yakın geleceği için büyük bir tehlikedir" dedi.

Hollanda Başbakanı Rutte daha önceki açıklamasında, ilişkilerin düzeltilmesinden yana olduklarını belirtmiş ancak bunun için özür dilemeyeceklerini söylemişti. 

© Deutsche Welle Türkçe

DW, BÖ/ET