1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Erdoğan’a suikast davasının ilk duruşması yapıldı

20 Şubat 2017

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast planladığı iddia edilen sanıkların yargılanmasına başlandı. Sanıklar ilk duruşmada Gülen yapılanması ile bağlantısı olduğu iddialarını geri çevirdi.

https://p.dw.com/p/2XwWu
Türkei Prozess in Mugla | Soldaten, Vorwurf Attentatsversuch auf Präsident Erdogan
Fotoğraf: Reuters/K. Gurbuz

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Marmaris'te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast planladığı iddia edilen 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması pazartesi günü yapıldı. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede adı geçen müştekiler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ismi yer alıyor.

Muğla 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava için Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MUTSO) özel bir salon hazırlandı. Sanıklar, duruşma öncesinde MUTSO binasına getirildiği sırada, bina önünde toplanan vatandaşlar "idam isteriz” şeklinde sloganlar attı. Duruşma, geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı.

Duruşmanın ilk gününde sanıklardan eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in savunması dinlendi. Sönmezateş, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Sönmezateş savunmasında, "Benim görevim Cumhurbaşkanını sağ salim almak ve Akıncı Üssü'ne getirmekti” dedi. Ankara yakınlarındaki Akıncı Hava Üssü, 15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olarak sayılıyor. Sönmezateş, Fethullah Gülen yapılanması ile bağlantısı olduğu iddialarını da geri çevirdi.

Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tabur komutanı olan Binbaşı Şükrü Seymen de savunmasında Fethullah Gülen yapılanmasının üyesi olduğu iddialarını kabul etmedi. Ancak Seymen, aldığı emri yerine getirdiğini ifade ederek, "Darbe yaptım mı? Evet yaptım. Oturup çocuk gibi ağlayacak mıyım? Tabi ki hayır” şeklinde konuştu.

6'şar kez müebbet isteniyor

15 Temmuz gecesi Marmaris'te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldığı oteli basan sanıklar “Cumhurbaşkanına suikast, anayasayı ihlal, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, silahlı terör örgütü yöneticisi olma, kasten öldürme ve kasten öldürmeye teşebbüs etmekle” suçlanıyor.

Özel Kuvvetler ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerinden oluşan 37'si asker 47 sanığın, 6’şar kez müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, dava sonucunda sanıkların mümkün olan en ağır cezaya çarptırılacağını tahmin ettiğini söyledi.

15 Temmuz gecesi Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kaldığı otelin basılması operasyonuna katılan Özel Kuvvetler ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerinden oluşan 37 kişilik ekip iki polisi öldürdükten sonra kaçmışlardı. Ancak bunların 36'sı daha sonra yakalanmıştı.

Savcılık iddianamesinde Fethullah Gülen de Türk Ceza Kanunu’nun “Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır” hükmü gereğince bir numaralı sanık olarak gösteriliyor.

Davanın diğer sanıkları arasında darbe girişimi sonrası MİT Müsteşarlığı için adı geçen Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Cumhurbaşkanı'na suikast ve helikopterlere yakıt ikmali emrini verdiği ileri sürülen Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı yeri suikast ekibine bildirdiği iddia edilen Cumhurbaşkanı Başyaveri Ali Yazıcı da bulunuyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Reuters/afp/dpa, JD/BD