1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Erdoğan’a suikast davası başladı

20 Şubat 2017

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a suikast planladığı iddia edilen askerler hakim karşısına çıkıyor. Baronun atadığı sanık avukatları ise davadan çekildi.

https://p.dw.com/p/2XtI7
Türkei Prozess in Mugla | Soldaten, Vorwurf Attentatsversuch auf Präsident Erdogan
Fotoğraf: Reuters/K. Gurbuz

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Marmaris'te 15 Temmuz gecesi suikast girişiminde bulunduğu iddia edilen askerler bugün Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkıyor. Muğla’daki görülecek dava için Muğla Ticaret Odası’nda özel bir salon hazırlandı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede taraf olarak şehit yakınları, 74 mağdur ve müşteki ile 44’ü tutuklu 47 şüpheli yer alıyor. İddianamede müştekiler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ismine de yer veriliyor.

İddianamede Fethullah Gülen de Türk Ceza Kanunu’nun “Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır” hükmü gereğince bir numaralı sanık olarak gösterildi.

Davanın diğer sanıkları arasında darbe girişimi sonrası MİT Müsteşarlığı için adı geçen Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Cumhurbaşkanı'na suikast ve helikopterlere yakıt ikmali emrini verdiği ileri sürülen Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı yeri suikast ekibine bildirdiği iddia edilen Cumhurbaşkanı Başyaveri Ali Yazıcı da bulunuyor.

Türkei Prozess in Mugla | Soldaten, Vorwurf Attentatsversuch auf Präsident Erdogan
Fotoğraf: Reuters/K. Gurbuz

Erdoğan’ın taraf olduğu tek dava

Davayla ilgili soruşturma dosyası Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 4 ayda hazırlandı. Erdoğan, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında kendisine suikast düzenlemeye çalışanlardan şikayetçi olduğuna ilişkin dilekçeyi avukatı Hüseyin Aydın aracılığıyla Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Erdoğan'ın taraf olduğu tek dava olduğunu açıklayan Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturmanın ardından iddianameyi tamamladı.

15 Temmuz gecesi Erdoğan’ın kaldığı oteli basan sanıkların “Cumhurbaşkanına suikast, anayasayı ihlal, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, silahlı terör örgütü yöneticisi olma, kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs etme" suçlarından 6’şar kez müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Marmaris’te Erdoğan’ın otelinin basılması operasyonuna katılan Özel Kuvvetler ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerinden oluşan 37 kişilik darbe girişimci ekibi iki polisi şehit ettikten sonra kaçmışlardı. Bu kişilerden, aralarında ‘Çiğli Ana Jet Üssü’nün imamı’, ‘Paşa’ lakaplı astsubay Zekeriya Kuzu’nun da olduğu 36 kişi yakalanmıştı. İzmir Menemen’de cezaevinde bulunan Kuzu, suikast davası için Muğla’ya nakledildi.

Dava haftası

Bu hafta 15 Temmuz yargılamaları sürecinde kritik davalar var. 15 Temmuz darbe girişiminde Gölbaşı’ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı’na düzenlenen eylemlere ilişkin 18 sanığın yargılanmasına da 21 Şubat’ta Sincan’da başlanacak. Sanıkların yargılanması 21, 22 ve 23 Şubat günlerinde gerçekleştirilecek.

Türkei Prozess in Mugla | Soldaten, Vorwurf Attentatsversuch auf Präsident Erdogan
Fotoğraf: Reuters/K. Gurbuz

Özel Kuvvetler Komutanlığı’na 15 Temmuz’da düzenlenen saldırılarda Astsubay Ömer Halisdemir öldürülmüştü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndaki eylemlerle ilgili olarak 18 sanık hakkında dava açmıştı. Bütün sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliğinden" 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapsi isteniyor. Ayrıca sanıklardan 17’si için "anayasal düzeni kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile meclisi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "nitelikli kasten öldürme" suçlarından 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Bir sanığın da aynı suçlardan 5 kez ağır müebbet hapsi isteniyor. Davayla ilgili iddianamede Astsubay Halisdemir "şehit" olarak yer alıyor.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili bugüne kadar 13 ilde başlatılan soruşturmalar kapsamında hazırlanan 20'den fazla iddianame kabul edildi. İstanbul'da dört, Ankara'da beş, Balıkesir, Bursa, Adana ve Antalya'da ikişer; Muğla, Denizli, İzmir, Erzurum, Malatya, Mersin, Kırklareli ve Zonguldak'ta birer iddianame hazırlandığı belirtiliyor. Davalarda "anayasal düzeni bozmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamaları öne çıkıyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Hilal Köylü / Ankara