1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Oberhausen'da Yıldırım'a protesto

18 Şubat 2017

Başbakan Binali Yıldırım’ın Oberhausen’daki “Memleket Sevdalıları Evet Diyor” mitingine karşı protesto gösterisi düzenlendi. “Avrupa Hayır Diyor” platformunun başını çektiği gösteriye çeşitli kuruluşlar da destek verdi.

https://p.dw.com/p/2XohK
Deutschland Türkei Oberhausen Auftritt Ministerpräsident Binali Yildirim | Protest
Fotoğraf: DW/G. Acer

Oberhausen'deki protestolara farklı kesimlerden çok sayıda örgüt ve sivil toplum kuruluşunu içeren "Avrupa Hayır Diyor Platformu”, Alman Sol Parti Gençlik Kolları, Yeşiller Partisi üyelerinin yanı sıra Alman çeşitli Alman sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Polisin verdiği bilgilere göre, protesto gösterisine 300'ü aşkın kişi katıldı. Oberhausen ana tren garında toplanan protestocuların, mitingin düzenlendiği Oberhausen Arena'ya kadar yürümesi planlandı. Eyleme katılanlar arasında ünlü yazar Aziz Nesin'in oğlu Ahmet Nesin ve Türkiye'de görevlerinden ihraç edilen bazı akademisyenler de yer aldı. 

Ahmet Nesin DW Türkçe'ye açıklamasında, "Demokrat olduğum için böyle bir şeyi destekliyorum, ben hala referandumun yapılıp yapılmayacağından emin değilim. Son anda vazgeçebilirler. Çünkü Erdoğan ilk defa seçime mağlup olduğunu bilerek giriyor” dedi.

Protestoya katılan akademisyenlerden Utku Sayın ise "Erdoğan'ın tek adam olmasını sağlayacak bu referanduma biz ülkenin dışlanmış aydınları olarak tepki göstermek zorundayız” diye konuştu.

Avrupa Hayır Diyor platformundan protesto gösterisini organize edenlerden Yüksel Koç ise DW mikrofonlarına, "Hayır diyoruz bin tane gerekçemiz var, erkek egemen anlayışa karşıyız, Aleviler, Hristiyanlar, farklı inanç grupları için, kadınlar için hayır diyoruz” şeklinde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Oberhausen'da Almanya'da yaşayan destekçilerine seslenerek, 16 Nisan'da yapılması planlanan anayasa referandumunda ‘evet' oyu kullanmaları çağrısında bulunması bekleniyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Gezal Acer, Melis Yüksel, Burak Ünveren / Oberhausen