1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Muhalif MHP'liler: Tek adama hayır

18 Şubat 2017

MHP’deki muhalif kanat, 16 Nisan anayasa referandumu için ‘Hayır’ kampanyasını başlattı. “Tek adama hayır” sloganı etrafında birleşen MHP’li muhalifler adına Yusuf Halaçoğlu konuştu.

https://p.dw.com/p/2Xp8u
Türkei Nazım Hikmet Kulturzentrum in Ankara
Fotoğraf: DW/H. Köylü

MHP’li eski ve yeni vekiller ile eski ülkü ocakları başkanlarının oluşturduğu ‘Hayır Platformu’, Ankara Yenimahalle Belediyesi’ne ait Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde biraraya geldi. 1800 kişilik salonu tıka basa dolduran MHP’li muhalifler, salon dışında da davul ve zurnalar eşliğinde “Hayır” halayları çekti. Atatürk ile MHP’nin kurucusu Alpaslan Türkeş’in fotoğrafları ve Türk bayrağının dışında hiçbir parti bayrağının asılmadığı salonda “Ülkem için Ülküm için Hayır” ve “Tek adama Hayır” afişleri dikkat çekti. ‘Çırpınırdı Karadeniz’ ezgileri eşliğinde Türk bayraklarının dalgalandığı, avuçlarının içine yaktıkları Türk bayraklı kınalarıyla ‘Hayır’ sloganları atan kadınların çoğunlukta olduğu salonda, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye bayrak açan Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ ilgi odağı oldu.

Meral Aksener oppositionelle Politikerin MHP Partei
Fotoğraf: DW/H. Köylü

Salona girişinde “Başbakan Akşener” sloganları atıldığını duyduğunda bu sloganların kesilmesi için özel talimat veren Akşener, kınalı eliyle foto muhabirlerine verdiği pozlarla dikkat çekti. Muhaliflerin “Türk Milliyetçileri Hayır” diyor buluşmasına Alpaslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş de katıldı. “Hayır”cı Demokrat Partililer, Saadet Partisi, Yurt Partisi, Büyük Birlik Partisi, Liberal Demokrat Parti temsilcilerinin çoğu da salonda hazır bulundu. Çağrı Türkeş, neden ‘hayır’ dediğini açıklarken “Anayasa değişikliği teklifi MHP’yi bitirecek bir tekliftir. Ülkemizin selameti, partimizin de ayakta kalması için hayır diyorum” dedi. Çağrı Türkeş, kardeşi Tuğrul Türkeş’in ‘Evet’ cephesinde yer aldığının hatırlatılması üzerine de “Ona dua ediyorum, aslına rücu etsin inşallah” diye konuştu.

Bahçeli ve Erdoğan yuhalandı

Salonda, “Alpaslan Türkeş’in askerleriyiz”, “Vur vur inlesin, Bahçeli dinlesin”, “Hayır, yüz bin kere hayır”, sloganları eşliğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin kimi konuşmalarının yer aldığı haber videoları yansıtıldı. Erdoğan ve Bahçeli’ye sürekli ‘yuh’ çeken kalabalık, Atatürk’ün gençliğe hitabesi ile and okunduğunda derin bir sessizliğe büründü ve okumalar tamamlandığında da salondan büyük alkış koptu. Şehit yakınlarının cenaze törenlerindeki tepki haberleri de sinevizyondan gösterildi.

Türkei Yusuf Halacoglu Abegordneter MHP Partei
Yusuf HalaçoğluFotoğraf: DW/H. Köylü

“Hayra niyetlendik, hayır diyoruz”

Akşener, Oğan ve Özdağ daha önce genel başkanlık yarışında bulundukları için “Türk Milliyetçileri Hayır diyor” platformu adına konuşmayı MHP’nin disipline sevkettiği Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yaptı. “Türk milleti, cumhurbaşkanının –milliyetçiliği ayaklar altına aldık- dediğini unutmamıştır. Ne mutlu Türküm diyene sözünü kaldırdıklarını unutmamıştır” diyen Halaçoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hükümetin devlet yönetimindeki kendi eksikliklerini ve beceriksizliklerini parlamenter rejimin üzerine atarak hatalarını örtme çabasında olduklarını söyledi. Halaçoğlu, “Başkanlığın getireceği yeni şey ise Türkiye Cumhuriyeti’nin tasfiyesi ile tek adamlıktan başka bir şey değildir” dedi. Halaçoğlu, referandum sürecinin ve olası başkanlığın Türkiye’yi büyük bir felakete sürükleyeceğini, anayasa değişikliğinin ‘özerklik, federasyon ve parçalanmanın’ önünü açacağını öne sürdü. “Terörist olmakla suçlanmanın baskısı insanları yabancılaştıracaktır. Toplumsal çatışma riski aratacaktır” diyen Halaçoğlu, “Cumhurbaşkanının kontrolünde olan mahkemelere güven tamamen son bulacak, hukuk devleti tarihe karışacaktır. Bu sebeple bir kez daha yanıldık demelerini asla istemiyoruz. Anayasa değişikliğinin, kuvvetler ayrılığına dayanan başkanlık sistemiyle alakası yoktur” çıkışında bulundu.

Anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının yetkilerinin nasıl artırıldığını “Bunun benzerleri Suriye ve Irak’ta, Esad ve Saddam’ın Baas yönetimlerinde görülmektedir. İstediğini, istediği an, kimseye danışmadan yapacaktır” sözleriyle dile getiren Halaçoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hayır” diyenleri “Fetöcü darbeyi destekleyenlerle” bir tutmasının, sadece AKP’lileri değil kimi bürokratları da cesaretlendirdiğini, toplumda ayrışmayı körüklediğini söyledi. Halaçoğlu, “Adına, partili cumhurbaşkanlığı denilen bu ucube teklifte Türk Milleti hayrına bir şey aradık, bulamadık. Buradan ikaz etmek vazifemizdir. Bunların gittiği hiçbir yol bugüne kadar hayra çıkmadı, işaret ettikleri menzil umut olmadı. İşte bu nedenle biz Türk milliyetçileri olarak hayra niyetlendik, hayır diyoruz” diye konuştu.

Türkei Nazım Hikmet Kulturzentrum in Ankara
Toplantıya Alparslan Türkeş'in kızı Çağlar Türkeş de katıldıFotoğraf: DW/H. Köylü

Türkiye’ye dağılacaklar

MHP'li muhalifler Ankara'daki bu buluşmanın ardından Türkiye genelinde aktif bir kampanya sürecine giriyorlar. Ana akım medyanın kendilerine sansür uyguladığını öne süren MHP’deki muhalif isimlerden Koray Aydın ve Sinan Oğan ile partiden ihraç edilen Meral Akşener ve Ümit Özdağ, Anadolu turuna başlayacak. Hepsi birbirinden farklı 15 ile gitmeyi planlayan MHP’li muhalifler anayasa değişikliği ile yasama, yürütme ve yargının tek elde toplandığını ve halkın bağımsız bir yargıya ulaşmasının engellendiğini vurgulayarak 16 Nisan referandumu için “Hayır” çağrısı yapacak. “Mevut MHP yönetimi, ülkücü camiayı, ülkücü tabanı temsil etmiyor. Gerçek ülkücüler hayır diyecekler ve onların oylarıyla referandumda hayır çıkacak” görüşündeki MHP’li muhalifler, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde hep birlikte halkın karşısına çıkmayı hedefliyor.

©Deutsche Welle Türkçe

Hilal Köylü