29-Mart-2024 17:26:04

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
4 yıl sonra nihayet!

4 yıl sonra nihayet!

Bolu Sağlık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, yenilenen binasında hizmet vermeye devam eden Gerede Devlet Hastanesi’nde bilgisayarlı tomografi çekimine başlandığı açıklandı.

2013 yılında ilçede tartışma konusu haline gelen ve “1 tomografi cihazımız bile yok!” eleştirilerine maruz kalan Gerede Devlet Hastanesi’nde, 2014 yılında alımı yapılan bilgisayarlı tomografi cihazı aradan geçen 4 yılın ardından çekime nihayet başladı.

Röntgen ışınları desteği ile insan vücudundan kesitsel şekilde görüntüler alan tekniğe bilgisayarlı tomografi adı veriliyor. Bu uygulama sayesinde insan vücudunda bulunan hastalıklara tanı koyma ve tedavi sürecini destekleme olanağı yakalanıyor.

Bu uygulama için teknisyen hasta olan kişiyi uygulama odasına götürüyor. Hastanın sırt ya da yüz üstü yatması sağlanarak uygulamanın tamamında hastanın hareket etmemesi ile görüntüler kaliteli bir şekilde ortaya çıkıyor.

Ne işe yarıyor?

Bilgisayarlı tomografi; Akciğer, paranazal sinüsler, karaciğer ve pankreas hastalıklarının da aralarında bulunduğu pek çok hastalığın tanısında tercih edilen yöntemdir. BT görüntüleme ile biyopsi gibi tanı veya tedavi amaçlı minimal invazif işlemlerin rehberliği sağlanabilmekte. Ayrıca Bilgisayarlı Tomografi (BT), kemik görüntülemede de sıklıkla kullanılan bir tanı yöntemi. El, ayak, omuz ve diğer iskelet sistemi yapıları ile omurga kemik patolojileri tanısında da kullanılabiliyor.

Travma geçiren olgularda hızlı tarama yapabilmesi ve detaylı görüntüler sağlanabilmesi özelliklerinden yararlanarak beyin, karaciğer, dalak, böbrekler ile diğer iç organ yaralanmaları teşhisinde BT kullanılıyor. Ayrıca inme, gangren ya da böbrek yetmezliği sonuçlarına yol açabilecek damar patolojileri tanısında da kullanılan yöntemlerdendir.

Cevap bırakın