22 Ekim 2019 09:21
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ekim 2019 17:03

HDP'li 4 belediyeye kayyum atandı, eş başkanlar tutuklandı

Kayapınar, Bismil, Kocaköy, Erciş ilçe belediyelerinin eş başkanları görevden alınarak yerlerine kayyum atandı. Selçuk Mızraklı, Kezban Yılmaz, Rojda Nazlıer ve Yıldız Çetin tutuklandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

31 Mart yerel seçimlerinde 490 bin oyla oyların yüzde 62'sini alarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eş Başkanı seçilen Selçuk Mızraklı’nın yerine aylar önce kayyum atandı ve tutuklandı. Ayrıca gözaltına alınan Kayapınar Belediye Eş Başkanı seçilen Keziban Yılmaz, Kocaköy Belediye Eş Başkanı seçilen Rojda Nazlıer ve Erciş Belediye Eş Başkanı seçilen Yıldız Çetin de tutuklandı. Yılmaz 105 bin, Nazlıer 5 bin ve Çetin 35 bin oyla seçilmişti. Gözaltınan alınan Bismil Belediye Eş Başkanı Orhan Ayaz ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Eş Başkanların yerine gözaltındayken kayyum atandı.

EŞ BAŞKANLAR TUTUKLANDI

DBB Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'nın yerine 4 ay sonra (19 Ağustos 2019) kayyum atanmıştı. Ardından Mızraklı, Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Keziban Yılmaz, Bismil Belediyesi Eş Başkanı Orhan Ayaz ve Kocaköy Belediyesi Eş Başkanı Rojda Nazlıer ile birlikte bugün gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar adliye sevk edildi. Mızraklı, Nazlıer, Yılmaz ve Ayaz tutuklanma istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Mızraklı, Nazıler ve Yılmaz "terör örgütü üyesi olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklandı. Ayaz ise, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Van Erciş İlçe Belediyesi Eş Başkanları Yıldız Çetin ve Bayram Çiçek’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi bir hafta önce gözaltına alınmasının ardından bugün adliyeye getirildi. Çetin çıkarıldığı Sulh Ceza Hakemliğinde "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. Belediye meclis üyesi Bayram Çiçek, HDP İlçe Başkanı Hücret Kandemir ile HDP İlçe Başkan Yardımcısı Şakir Asıl da adli kontrolle serbest bırakıldı.

Adli kontrol kararı sonrası adliyeden ayrılan Ayaz'ı partililer karşıladı.

Kayapınar Belediye Eş Başkanı Keziban Yılmaz'a emniyette kayyum atanan belediyeler için söylediği "Karakollara dönüştürülmüş o belediyelerde 1 Nisan günü hep birlikte açılışa bekliyoruz, sözleriyle neyi kastettiniz, bunu söylemek için kimden talimat aldınız” diye soruldu. Yılmaz, poliste ifade vermeyi kabul etmeyerek, ifadesini savcılıkta vereceğini kaydetti.

GÖZALTINDAYKEN KAYYUM ATANDI

Diğer yandan Diyarbakır Valiliği, gözaltına alınan 3 HDP’li başkanın yerine ilçe kaymakamlarının başkan vekili olarak görevlendirildiğini duyurdu. Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç, Bismil Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Kocaköy Kaymakamı Yasin Yunak eş başkanlar gözaltındayken yerine atandı. Van’ın Erciş ilçesinde, gözaltında bulunan HDP’li Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin’in yerine Kaymakam Nuri Mehmetbeyoğlu, "Belediye Başkan Vekili" olarak görevlendirildi.

KAYAPINAR BELEDİYESİ POLİS ABLUKASINDA

Öte yandan sabah saatlerinde Kayapınar Belediyesine kayyum atandı. Belediyeyi bariyerlerle çevreleyen polisler HDP’li meclis üyeleri ve partilileri binadan çıkardı.

Kayyum atanmasına karşı belediyenin önüne gelen yurttaşlar ve haber için gelen gazeteciler ise polisler tarafından bölgeden uzaklaştırıldı. Polisler, tepki gösteren gazetecilere "Yukarıdan talimat geldi" dedi. Kayapınar Belediyesi önünde yapılması beklenen açıklama da polis engeline takıldı. Belediye önüne kontrol noktası kuran polis, içeri giren belediye çalışanlarını da kontrolden geçirdi.

BİSMİL'DE BİBER GAZLI MÜDAHALE

Benzer görüntüler kayyum atanan Bismil Belediyesinde de yaşandı. Kayyum atanmasının ardından belediye binasına köpeklerle giren polisler içeride arama yaptı. Bina önüne gelen Belediye Eş Başkanı Gülşen Özer, belediye meclis üyeleri ve çalışanlar binaya sokulmadı. Engelleme üzerine Belediye Eş Başkanı Özer ve beraberindekiler kayyum atamalarını protesto etmek için yürüyüş yaptı. Yürüyüşü engellemek için polis halka biber gazı sıktı. Müdahalede Belediye Meclis Üyesi Hamdin Bozkurt darbedilerek gözaltına alındı.

Kocaköy Belediyesi hizmet binasının çevresi de kayyum atanmasının ardından özel harekat polisleri ile sarıldı. Belediye Meclis üyeleri ve çalışanların binaya girişine izin vermeyen polisler binada arama yaptı. Kocaköy Belediyesine atanan kayyumun da dünden bu yana belediyede olduğu ve Belediye Eş Başkanı Kasım Pervane’nin görevine son verdiği öğrenildi.

Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç, Bismil Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Kocaköy Kaymakamı Yasin Yunak gözaltındaki eş başkanların yerine atanan isimler oldu.

BAĞLAR BELEDİYESİNDE HDP’Lİ 6 MECLİS ÜYESİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Bağlar Belediyesi’nin HDP’li meclis üyeleri Nurettin Bakan, Mehmet Akdoğan, Halime Bayram, Hüsnü Aslan, Naşide Bulut Tekincan ve Panayır Çelik, haklarında yürütülen çeşitli soruşturma ve kovuşturmalar gerekçe gösterilerek, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı. Karar, meclis üyelerine tebliğ edildi.

Görevden uzaklaştırılan Halime Bayram ve Mehmet Akdoğan, aynı zamanda kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yer alıyordu.

HANGİ BELEDİYELERE KAYYUM ATANDI?

31 Mart yerel seçimlerinden sonra kayyum atanan HDP'li belediyeler şöyle;

  • Van Büyükşehir Belediyesi
  • Van/Erciş
  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
  • Diyarbakır/Kayapınar,
  • Diyarbakır/Kocaköy
  • Diyarbakır/Bismil
  • Diyarbakır/Kulp
  • Mardin Büyükşehir Belediyesi
  • Mardin/Nusaybin
  • Hakkari Belediyesi
  • Hakkari /Yüksekova
  • Erzurum/Karayazı 

KAYYUM HAZIRLIĞI SEÇİMLE BİRLİKTE BAŞLATILMIŞ

İçişleri Bakanlığınca görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Keziban Yılmaz, Bismil Belediye Eş Başkanı Orhan Ayaz ve Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer'in görevden alınmasına gerekçe yapılan soruşturmanın 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'nde adaylıklarının kesinleşmesinden hemen sonra başlatıldığı ortaya çıktı. Her 3 belediye eşbaşkanına yöneltilen suç isnatlarının, seçimden çok önceki tarihlerde gerçekleştiği iddia edilen suçlamalar olmasına rağmen soruşturmaların tamamı 2019 tarihli olması dikkat çekiyor. Söz konusu soruşturmalarda, "terör suçları" kapsamında açıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da 3.6 şiddetinde deprem

SONRAKİ HABER

Kağızman'da askeri aracın geçişi sırasında patlama: 5 asker, 3 korucu yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...