Sayın Cumhurbaşkanımızın kültür sanat alanında söylemiş olduğu sözlerin ardından gelişen süreçte toplanan 3.Kültür Şûrasında önemli konular gündeme geldi.

2. Şuradan 28 yıl sonra Lütfi Kırdar Kongre Sarayında toplanan3. Kültür Şûrası tavsiye kararları Türkiye genelinde kültür ve sanat alanında önemli gelişmelerin yaşanacağının sinyallerini veriyor.

Alınan kararların sonuç raporlarını, metin uzunluğundan dolayı iki farklı günde yayınlanacak yazılarda sizlere aktaracağım. Bu kararların bir kısmı ilimizde de birtakım gelişmelere vesile olacaktır. Bu yüzden bu kararları önemsiyorum ve ilimizde bu kararların nasıl uygulandığının da takipçisi olacağım.

1-Buna göre, Kültür Politikaları Komisyonunca, bakanlığın yeniden yapılandırılması, Milli Kültür Strateji Belgesi hazırlanması, genel bütçe içinde münhasıran kültüre ayrılan payın en az iki katına çıkarılması, tarihi eserlerin yoğunluklu bulunduğu yerlerdeki şehir planlaması ve kentlerin genel estetiğinin korunmasına yönelik çalışmalarda bakanlığın söz sahibi olması önerildi.

2-Ayrıca üniversitelerde sanat ve kültür yönetimi ile kültür politikası bölümlerinin açılmasını sağlamak için YÖK ve ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunulması, kültür ve sanat kurumlarının devamlılıklarının temini için vergi indirimlerinden kapsamı genişletilerek yararlandırılması ve kamu bütçesiyle yönetilen kültür ve sanat kurumlarının idari özerkliklerinin sağlanarak güçlendirilmesi teklif edildi

3-Kültür Diplomasisi Komisyonu tarafından ise kültür diplomasisi konusunun akademik sisteme entegre edilmesi ve bu alanda yüksek lisans ile doktora düzeyinde programlar oluşturulması, Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ülkeleriyle ikili iş birliklerin tesis edilmesi, arşiv ve tarihi belge paylaşılması önerisinde bulunuldu. "Kültür fonu kurulsun" 4-Kültür Ekonomisi Komisyonunca da kültür ve sanat ürünlerinin satın alınmasında Kamu İhale Kanunu mevzuatında gerekli kolaylaştırıcı düzenlemelerin yapılması, bakanlık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının kültür ve sanat niteliği bulunan mal ve hizmet ürünlerini özel sektörden doğrudan satın alabilmesine imkan sağlayacak ve yaratıcı endüstrilerin finansmanında kullanılabilecek kültür fonu kurulması, özel sektörün sponsorlukları ve finansörlüklerinin vergi muafiyeti ve istisnaları gibi araçlarla özendirilmesi önerildi. 5-Ekonomi Komisyonu ise kültür ve sanat niteliği bulunan ürünlerin ihracatının kamu tarafından teşvik edilmesini, kültür

ekonomisinin canlandırılmasında Türkiye'nin iyi ilişkide olduğu çevre bölgelerden dünyadaki yaratıcı ekonominin yüzde 50'den fazlasına sahip Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'yı içeren merkeze doğru bir yol haritasının belirlenmesini teklif etti.

6-Komisyon ayrıca yetenek sahibi insanların ve girişimcilerin teşvik edilmesi, bunun için başta İstanbul'un yeni oluşturulacak bölgesinde olmak üzere yurt sathında "kuluçka" programları yürütülmesi ve "yaratıcı ekonomi parkları" kurulması, markalaşma için yol haritası hazırlanması, kültür ürünleri ekonomisini geliştirmek için kültür ürünlerinin üretimi ve ticarileştirilmesinin teşvik edilmesi ile hukuki güvenlik ortamının güçlendirilmesi teklifinde bulundu. 7-Kültür Varlıkları, Müzeler ve Arkeoloji Komisyonunun önerileri arasında ise bakanlığın yeni bir kültür politikası oluşturması ve müzelerin yeniden yapılandırılması yönünde seferberliğe vesile olması, müzelerin aynı zamanda birer eğitim kurumu olarak işlev görmesine yönelik adımların atılması, Türkiye'nin tapu senetleri sayılan eski mezarlıklardaki taşların belgelenerek yayımlanması yer aldı. 8-Sahne Sanatları Komisyonunca tiyatro, bale ve operayla ilgili alanlarda faaliyet gösteren kurumların fiziki, idari ve yasal düzenleme gerektiren sorunlarının çözümüne yönelik adımlar atılması, sahne sanatları repertuvarlarında yerli ve yabancı eser dengesinin milli değerler gözetilerek sağlanması, ödenekli tiyatroların tıpkı özel tiyatrolar gibi daha özgür ve etkin olabilmesi için özerkleşmesi, bürokrasiden kurtulması ve devletin amir değil hami konumuyla var olması, başlangıçta Samsun, Hatay, Kayseri ve Gaziantep gibi illerde Devlet Tiyatroları Bölge Müdürlükleri açılması önerildi.

Raporun geri kalan kısmını yarın paylaşacağım, raporun basına duyurulması sırasında Kültür ve Turizm bakanımız sayın Nabi AVCI’ nın söylediği, "3. Milli Kültür Şurası önümüze son derece ufuk açıcı bir yol haritası koymuştur. Şuranın açtığı ve genişlettiği bu yolu, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak özenle takip edeceğiz." İfadesi ayrı bir önem taşımaktadır.