15 Temmuz 2020 23:30
Son Güncellenme Tarihi: 16 Temmuz 2020 04:43

'Yılların emeğinin karşılığını kimseye bırakamayız'

Tuzla'da servis duraklarında beklerken görüştüğümüz işçiler kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine tepkili.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sırma DOLAR
Nevruz MERSİN
İstanbul

Hükümetin kıdem tazminatını fona devretmek istemesine karşı işçilerin tepkisi devam ediyor. Tuzla’nın Aydınlı Mahallesi’nde servis duraklarında konuştuğumuz işçiler aldıkları ücretin birikim yapmak için yeterli olmadığını bu açıdan kıdem tazminatının kendileri için gelecek güvencesi olduğunu sıklıkla belirtiyor. İşçiler “Yıllarca çalışacağız ve tazminatımızı devlete mi bırakacağız, bırakmayacağız” dedi.

Bir kadın işçi, “İşyerimizde kıdemin fona devrini onaylayanlar da var onaylamayanlar da. Ben de onaylamayan taraftayım. Yıllarca çalışacağım ancak tazminatım devlete kalacak, ben bu durumu kabul etmek istemediğim gibi kimsenin kabullenmesini istemiyorum. Çalıştığım yer sendikalı değil. Zaten sendikaların önceki sendikalar gibi olduğunu düşünmüyorum, çoğunlukla devletten taraf olduklarını görüyorum. İşçilerin bir arada durarak bunun üstesinden gelmesi gerekiyor” dedi.

Daha önce kıdem tazminatı hakkından faydalanmış sendikalı, emekli bir işçi ise “Kıdem tazminatı bugünkü iktidar tarafından ortadan kaldırılmak isteniyor. Bu kaçıncı denemedir? İktidar kıdem tazminatı görüşmelerini sendikalarla parça parça yapıyor. Bazı sendikalar görüşmeye çağrılmıyor. Böl, parçala, yönet taktiği uygulanmak isteniyor” diye konuştu.

Taşeron çalıştığını söyleyen bir işçi de şunları söyledi: “Kıdem tazminatı kaldırılacak olursa özellikle benim gibi taşeron çalışanlar isyan eder. Bunca yıl emek vereceğiz karşılığında tazminatımıza gel koyacaklar. Fransa’da zamlara karşı nasıl eylem başlattıysa sarı yelekliler bizde de benzer olaylar yaşanır.”

Tuzla’da çalışan bir tersane işçisi de 65 yaşına geldiğinde kıdem tazminatının bir faydası olmayacağını söylüyor. Bir metal işçisi “Zaten üç kuruşa çalışıyoruz. Aldığımız ücret geçinmemize dahi zor yetiyor, birikim yapmamızı sağlamıyor, bu yüzden kıdem tazminatının bizim geleceğimiz olduğunu düşünüyorum. Sendikaların ise sürece müdahale etmekte pasif kaldığımı görüyorum” dedi.

Başka bir işçi ise “60 yaşına kadar yaşayıp yaşamayacağımı bile bilmiyorum bu nedenle karşıyım bu uygulamaya. Ben sendikalı değilim ancak sendikaların kıdemin fona devrine karşı çıkması lazım. İşçilerin de bunun karşısına geçebilmek için örgütlenmesi lazım” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan: Bu golü yemeyelim

SONRAKİ HABER

Ölüm orucundaki Avukat Ebru Timtik yazdı: Taleplerimiz sizin taleplerinizdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa