'Sakarya yitirilseydi varlığımız sona erecekti'

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Alanya Şubesi Başkanı Aydın Özbaş, Sakarya Meydan Savaşı'nın 95'inci yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

'Sakarya yitirilseydi varlığımız sona erecekti'

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Alanya Şubesi Başkanı Aydın Özbaş, Sakarya Meydan Savaşı'nın 95'inci yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

16 Eylül 2016 Cuma 04:17
'Sakarya yitirilseydi  varlığımız sona erecekti'
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Alanya Şubesi Başkanı Aydın Özbaş, Sakarya Meydan Savaşı'nın 95'inci yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. bir açıklama yapan Başkan Özbaş,  Türk milleti için bir ölüm kalım savaşı olan Sakarya Meydan Muharebesi'nin Kurtuluş Savaşı içerisinde kader tayin edici olduğunu söyledi. Özbaş, "Bu savaştan önce Yunanlıların başlıca hedefi Ankara yönünde ilerleyerek Türk ordusunu yok etmek, Kurtuluş Savaşı'nın sembolü ve direniş merkezi haline gelen Ankara'yı ele geçirmekti. Böylece Türk azim ve direnme gücü yok edilmiş olacaktı. Mustafa Kemal Atatürk'ün emir ve komutasında Türk ulusunun kanıyla yapılan ve dünya harp tarihinde en yzun meydan muharebesi olarak geçen Sakarya destanı 21 gün 21 gece devam etmiş, 13 Eylül gibi Yunanlıların Sakarya Nehri'nin doğusunu  tamamen terk etmesiyle son buldu. Başkomutan Mustafa Kemal, Sakarya Meydan Muharebesi sırasında ülke savunmasını şu şekilde ifade etmişti: 'Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça bırakılamaz. Onun için küçük büyük her birlik bulunduğu mevziden atılabilir fakat küçük büyük her birlik durabildiği noktadan yeniden düşmana karşı cephe teşkil edip muharebeye devam eder. Yanındaki birliğin çekilmek zorunda kaldığını gören birlikler ona uymaz, bulunduğu mevzide sonuna kadar durmaya ve direnmeye mecburdur.'  Bu emir Sakarya Savaşı'nın yazgısını değiştirdi. Taarruz inisiyatifinin Türk ordusuna geçmesini sağlayan Sakarya Zaferi, TBMM hükümetine siyasi başarı kapılarını aralamış, Türk milletinin özgürlüğü ve vatanınını kurtaracağı inancını da kuvvetlendirdi.  Bu savaş yitirilseydi Anadolu'da Türk varlığı tamamen sona erecekti. Yunanlıların Ankara'ya ulaşması demek , İngilizlerin yardımıyla Türk varlığının Anadolu topraklarından silinmesi işleminin hız kazanması demekti" dedi.
 
Son Güncelleme: 16.09.2016 04:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81