'Bekaroğlu bir daha gelmesin' diyerek kafeyi boşalttılar

Üsküdar'da bulunan Buhurdan Cafe sabah saatlerinde polis tarafından kapatıldı. Mekanın işletmecisi Ali Erdoğan; "Bana daha önce belediyeden, 'Buraya Mehmet Bekaroğlu (CHP İstanbul Milletvekili) gelmesin' dediler. Sözleşmem devam etmesine rağmen kafemi kapattılar" dedi. Kafenin isminin kendisinin koyduğunu aktaran Mehmet Bekaroğlu, "Bunlar Üsküdar'ı kaybetme korkusu" diye konuştu.

İstanbul Üsküdar’da bulunan Buhurdan Cafe bugün sabah saatlerinde polis ve özel timler tarafından zorla boşaltıldı. Kapatılan kafede Hak ve Adalet Platformu temsilcileri, siyasetçiler ve her görüşten insanlar bir araya gelip sanat, edebiyat ve politika konularında sohbetler yapıyordu. Mekanın işletmecisi Ali Erdoğan, daha önce birçok kez bu konuda ikazlar aldığını ve bir kez Üsküdar Belediyesi’nden kendisine, “Buraya Mehmet Bekaroğlu (CHP İstanbul Milletvekili) gelmesin” denildiğini söylüyor. Hak ve Adalet Platformu Temsilcisi Prof. Dr. Cihangir İslam da kafenin boşaltılmasına tepki göstererek; “Üsküdar kaybedilince, hayır’lar ön plana çıkınca burası adeta bir hedef haline geldi” diye konuştu. Kararı eleştiren Mehmet Bekaroğlu ise “Zabıta bile değil özel kuvvetler getirtip mekanı boşalttılar. Bunlar Üsküdar’ı kaybetme korkusu” dedi.

‘SÖZLEŞMEM OLDUĞUNU SÖYLEDİM DİNLEMEDİLER’

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, Üsküdar’ın Mimar Sinan mahallesi Karagazi sokağında bulunan Buhurdan Cafe bugün sabah saatlerinde boşaltıldı. Beş yıldır kafeyi işleten Ali Erdoğan, mekanı boşaltmak isteyen görevlilere kira sözleşmesinin devam ettiğini, prosedürlere uyması gerektiğini söyledi. Fakat mekan polis tarafından sabah saatlerinde boşaltıldı.

Erdoğan, daha önce bu konuda kendisine birçok kez uyarılarda bulunulduğunu belirterek mekanın boşaltma sebebinin ise siyasi olduğunu söylüyor: “Burayı boşaltmak istediklerinde burada devam eden bir sözleşmemin olduğunu söyledim. Ama dinlemediler. Üsküdar Emniyet Müdürü bağırarak, çağırarak, hakaret ederek mekanın içerisindeki her şeyi dışarı attılar. Bu kafeyi herkes biliyor. Bu bina bir vakfa ait. Bizi daha önce çıkartmak istediler fakat bunu başaramayınca gidip çürük raporu almak istediler. Kiracılığımın devam ettiğini kimseye anlatamadım. Beni buradan atmamaları için bütün önerileri sundum. Ama Ak Parti ilçe başkanı ve Üsküdar Belediye başkanı bizi burada istemediklerini açıkça belirttiler.”

‘SOYADIN ERDOĞAN BİLE OLSA KURTULAMAZSIN…’

Buhurdan Cafe’ye uğrayanlar arasında Profesör Mehmet Bekaroğlu (Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili) da var. Erdoğan, kendisine Bekaroğlu için, ‘Buraya gelmesinler’ şeklinde ikazlarda bulunulduğunu belirtiyor:

“Burası herkese açık kozmopolit bir mekan. Profesör Mehmet Bekaroğlu da kafeye gelir sohbet ederdik. Ya da Cihangir İslam bey gelir sohbet eder çay içerdik. Geçenlerde belediyeden bana, ‘Mehmet Bekaroğluı buraya gelmesin’ dediler. Bizler haktan ve adaletten yana olan herkesi burada kabul ettik. Parti ayrımını hiç yapmadık. Eğer biz parti ayrımı yapmış olsaydık her gün Ak Parti’nin 3 tane mahalle başkanı, Ak Parti ilçe yönetimden arkadaşlar her gün buraya gelmezdi. Burası fikirlerin özgürce tartışıldığı bir mekan. Bizler burada haktan ve adaletten yana taraf olduk. Baskı ve zulümden korkmadığımız için mekanımı kapattılar. Biz de Rizeliyiz. Ama maalesef eğer Ak Partili değilsen soyadın Erdoğan bile olsa kurtulamazsın.”

‘SİYASETİN, SANATIN, EDEBİYATIN KONUŞULDUĞU BİR MEKAN’

Hak ve Adalet Platformu’nun temsilcilerinden KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. Cihangir İslam da kafenin kapatılmasındaki gerekçenin politik olduğunu söylüyor. “Buraya Ak Partilisi, CHP’lisi, MHP’lisi, Saadet partilisi… her türlü görüşten insan gelirdi” diyen İslam, kafenin kapatılması hakkında şunları söylüyor:

“Üsküdar’daki o kozmopolit yapının havası burada gerçekten damıtılmıştı. Çok çeşitli yerlerden farklı görüşteki insanlar burayı ziyaret ederdi. Burası bir sohbet ortamıydı. Siyasetin, sanatın, edebiyatın konuşulduğu bir ortamdı. Buranın kapatılma sebebinin siyasi olduğu belli. Çünkü buranın sahibi Ali bey çeşitli kanallardan uzunca bir süredir ikaz alıyordu. Referandumda da buraya hayır’a çalışan ciddi bir ekip geliyordu. Üsküdar kaybedilince, hayır’lar ön plana çıkınca burası adeta bir hedef haline geldi. Adalet Yürüyüşü’ne de birçok insan burada destek verdi. Ben de buradan çıkıp Adalet Yürüyüşü’ne katıldım. Bu kapatılmayı Üsküdar Belediyesi’nin önümüzdeki seçimlerde belediyeyi kaybetmenin getirdiği bir panik olarak değerlendiriyorum. Ama anlaşılıyor ki bu başkan yakıp yıkarak gidecek.”

BEKAROĞLU: ÜSKÜDAR’I KAYBETME KORKUSU

Kafeye “Buhurdan” ismini kendisinin koyduğunu anlatan Mehmet Bekaroğlu kapatmaya tepki gösterdi. Bekaroğlu şunları söyledi:

“Açılışından bu yana gittiğim bir yerdi. İsmini de ben koydum. AKP’lilerin de gittiği bir yerdi ama sonra değişti. Burası CHP’lilerin yeri, Bekaroglu’nun yeri dediler. O bölgedeki birçok bina sorunludur ama bu binayla ilgili ‘hemen yıkılsın’ raporu tuttular. Zabıta bile değil özel kuvvetler getirtip mekanı boşalttılar. Bunlar Üsküdar’ı kaybetme korkusu. Referandumda yüzde 54 hayır çıktı. Üsküdar’ı kaybedecekler.”