Bilal Emin Turan 38 sondajla altın peşinde
HABERİ PAYLAŞ

38 sondajla altın peşinde

Türkiye’de geçen yıl 42 tonla rekor altın üretimi yapıldı. Hedef ise 5 yıl içerisinde yıllık üretimi 100 tona çıkarmak. Bu hedefe ulaşmak için müjdeler yakın. Gübretaş geçtiğimiz haftalarda Bilecik’in Söğüt ilçesinde 3.5 milyon ons’luk (109 ton) altın rezervi tespit edildiğini duyurmuştu. Yeni müjdelerin adresi ise 38 sondajla gece gündüz arama yapan Koza Altın olacak... Bilindiği gibi Koza Altın, 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra 2016’da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmişti. Dün ekonomi basınıyla bir araya gelen TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, hem yönetimlerinde olan 796 şirketle hem de Koza Altın’la ilgili önemli bilgiler paylaştı. Koza Altın’ın devraldıklarında 1 milyar lira nakdi olduğunu belirten Gülal, şu anda şirketin kasasındaki nakdin 6.5 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

RAPOR SONUCU BEKLENİYOR

Muhiddin Gülal, Koza Altın’ın geçen yıl 8.3 ton altın üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, “Türkiye’deki altının üçte birini çıkarıyoruz” dedi. Ağrı, Çanakkale, Kütahya, Söğüt dahil ülke genelinde 38 noktada sondaj çalışması yürüttüklerini ve ellerinde 200’e yakın ruhsat olduğunu belirten Gülal, Ağrı Diyadin’e bağlı Mollakara’da önemli bir rezerv bulduklarını, miktarın netleşmesi için Avustralya’dan bir enstitüden rapor beklediklerini aktardı.

38 sondajla altın peşinde

300 MİLYON DOLARA TESİS

Raporlardan birisinin geldiğini belirten Gülal, şu bilgileri paylaştı: “Ağrı’da tesis kurmayı gerektirecek ve buna değecek iyi bir rezerv söz konusu. Mayıs sonu ya da haziran itibarıyla tesisimizi kuracağız. Minimum 300 milyon dolarlık (2.2 milyar lira) yatırım yapacağız. 2022 yılı içerisinde oradan ilk altınımızı çıkarmayı hedefliyoruz. Ağrı’da hemen hemen 1000 kişiye yakın istihdam sağlayacağız.”

REZERVDE 2 KAT YÜKSELİŞ!

Altının stratejik bir maden olduğunu ve Türkiye’nin yılda 160 ton ithalat yaptığını belirten Gülal, “Ağrı ve sondajı yapılan rezervlerle birlikte ilk etapta 2022-2023 itibarıyla yılda 15 ton altın üreten bir şirket haline gelmeyi arzuluyoruz” dedi. Bu hedef, 2020 üretiminin yaklaşık 2 katına denk geliyor. 2 ton topraktan ortalama 1.2 gram altın çıktığını belirten Gülal, bunun rezerve göre değiştiğini, Ağrı’da bu miktarın biraz daha yüksek olduğunu söyledi. Gülal, şirketin hukuki süreciyle ilgili de şu bilgiyi verdi:

Haberin Devamı

“Müsadere kararı çıktı. Mahkeme, hisselerin Hazine’ye devrine karar verdi. Süreç istinaf aşamasında. Bu yıl içinde onanacağını tahmin ediyoruz.”

23.2 MİLYAR DOLARLIK TAHSİLAT

Muhiddin Gülal, 2001’deki krizden sonra TMSF’ye devrolan 26 banka ile ilgili çalışmalardan bahsederek, “Bu bankaların kamuya çözümleme maliyeti 31.5 milyar dolar. Burada toplam 23.3 milyar dolar tahsilat yaptık" diye konuştu. Gülal, İstanbul Ataşehir’de hayata geçirecekleri inşaat projesine değinerek, 1.023 bağımsız bölümden oluşan bu projeden bekledikleri 1.2-1.3 milyar liralık hasılatı Hazine’ye aktaracaklarını bildirdi.

KAZANAN ŞİRKETLERİ HUKUKEN SATAMIYORUZ

Muhiddin Gülal, mevcut şirketlerin satılıp satılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, “Şirketin ekonomik devamlılığı tehlike arz ediyorsa şirketin satışı gündeme gelebiliyor. Koza, Erciyes ve Sürat Kargo gibi kâr eden şirketleri şu andaki hukuki altyapıyla satmamız mümkün değil. Naksan Grubu’nu satabiliriz” dedi. Halka arz konusuna ilişkin bir soruya karşılık Gülal, Erciyes Anadolu Holding’de halka arz olabileceğini, Aydınlı Grubu’nun bir kısmını arz edebileceklerini ve Koza’daki arz oranını artırabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

866 MİLYAR LİRANIN SİGORTASI

TMSF’nin asıl işi olan mevduat sigortacılığı konusuna da değinen Muhiddin Gülal, Eylül 2019’da mevduat sigorta limitinin 100 bin liradan 150 bin liraya çıkarıldığını hatırlattı. Yani mudilerin bankada tuttukları paranın 150 bin lirası devlet güvencesi altında. Sigorta karşılığı bankalardan prim toplandığını belirten Gülal, “Toplam rezervimiz 67.2 milyar lira. Rezervin, sigortalı mevduatı karşılama oranı yüzde 7.6. Dünyanın en kuvvetli sigorta kurumuyuz. Sigortalı mevduat tutarı 866 milyar lira” diye konuştu.

DUMANKAYA, Fİ YAPI VE İNANLAR MAĞDURLARI...

Muhiddin Gülal, kendilerine devredilen inşaat şirketlerinden bahsederek, şunları söyledi:

  • TMSF’ye devredilen Dumankaya, İnanlar ve Fi Yapı’nın yaklaşık 8.500 mağduru vardı.
  • Dumankaya’daki 4.440 mağdurun 3.091‘inin mağduriyetini giderdik. 1.995 tapu bekleyen mağdurun 1.694‘üne tapu verdik. 703 tedarikçinin alacaklarını ödedik. 365 daire bitmek üzere. Mart ayı içinde tapularını teslim etmeyi hedefliyoruz.
  • İnanlar’da hemen hemen herkes tapularını almış durumda. Dairelerin üstünde ipotek var. Varlık satışı yaparak ipotekleri kaldırmayı hedefliyoruz.
  • Fi Yapı’da durum biraz farklı. Şirket 2007 yılında teknik olarak iflas etmiş. Çok fazla hareket imkanımız yok. Kırıkkale’de bir proje var. Orası ile ilgili atılacak adımlar sonrası mağduriyetlerin bir kısmı giderilecek.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder