Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

30 dakikada lezzet şöleni

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün yine çok hızlı hazırlanabilecek, hem çok pratik, hem de çok sürprizli şekilde lezzetli olan tariflerden oluşan bir mönü hazırladım. Mutfakta çalışırken hem zamanla yarışmak, hem de aynı anda lezzetli ve güzel sunumlu tabaklar çıkartabilmek gerçekten büyük maharet gibi görünse de; her pazartesi bu köşede size anlattığım tüyoları takip ederseniz, emin olun kısa sürede mutfakta az zamanda çok işler başaran biri olacaksınız. Yaklaşık 300 bölüm 30 dakikalık yemekler yaptığım bir yemek programı sunmuştum. Yemek programımda gerçek zamanlı çekimler yapıp o kadar çok 30 dakikada pişen yemek tarifi oluşturdum ki, her hafta acaba hangi birini sizlere aktarsam diye kararsızlık yaşıyorum. Çalışan hanımlar ve beylerin akşam yemek hazırlama faslından fazlaca çekinmeleri, günün yorgunluğu ile yemek hazırlama işinin adeta bir zulme dönüşmesi, tabii yemek yapmak kadar o malzemeleri satın alma ve o bulaşıkları yıkama hadisesi var ki, zaten durumu içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Yani tüm bunlardan dolayı, çok kısıtlı mönüler hazırlıyorsunuz, ancak bir kere size önerdiğim mönülerden birini denerseniz göreceksiniz ki, lezzetli ve farklı yemekler hazırlamak hiç de zor değil.

KURUTULMUŞ SEBZELER
Kurutulmuş patlıcandan hazırladığım bu pane harcı, o kadar farklı ve lezzetli ki ancak deneyerek yorumlamanız lazım. Kurutulmuş patlıcan kadar, kurutulmuş biber ve kurutulmuş kabakları da, galeta unuyla beraber un hali ne getirip bir kavanozda muhafaza ederek, bu son derece sıradışı pane harcını elinizde hazır tutabilirsiniz.

SOSLU PATATES
Taze patatesten yapılan parmak patatesi sevmeyen var mıdır aranızda? Sarımsaklı, ekşili ve acılı bu sos, kızarmış patateslere o kadar çok yakışıyor ki, oturup bir kilo patates kızartmasını tek başıma yiyebilirim. Damağımın en yakın dostu, lakin benim en baş kalorili düşmanım olan bu enfes soslu patates kızartmasını, tüm zararına rağmen öneriyorum. Belki bir tık daha sağlıklı olması için, parmak patatesleri fırınlayıp sıcakken sosla buluşturabilirsiniz.

PORTAKALLI MUHALLEBİ
2 litre süt
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı dolusu un
1.5 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı toz kremşanti
50 gr. margarin
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
ÜZERİ İÇİN:
3 adet portakalın suyu ve kabuğu
2.5 çay bardağı toz şeker
5 çay bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta
YAPILIŞI: Muhallebi malzemelerini bir araya getirip henüz ocağın altını açmadan iyice çırpıyoruz. Ardından orta ateşte kaynayana kadar pişiriyoruz. Portakallı sos için tüm malzemeyi karıştırıp pişiriyoruz. Buzdolabında soğutuyoruz. Muhallebiyi cam bir kaba döküp üzerine portakallı sosu gezdirerek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Muhallebiyi soğuttuktan sonra sosu ilave ederseniz, sos ile muhallebi birbirine karışmamış olur.

KURUTULMUŞ SEBZE PANELİ TAVUK
1 avuç kurutulmuş patlıcan
3 dilim tavuk göğüs fileto
Yarım su bardağı galeta unu
Kızartmak için ayçiçek yağı
YAPILIŞI: Kurutulmuş patlıcan ve galeta ununu çok az yağ ilavesi ile rondoda çekiyoruz. Tavukları, hazırladığımız pane harcına buluyoruz ve buzlukta 10 dakika dinlendiriyoruz. Bir teflon tavada ayçiçek yağını kızdırıyoruz. Tavukları arkalı önlü pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Dana bonfile ya da antrikot ile de deneyebilirsiniz. Hatta önceden hazırlayıp dondurursanız, paneniz daha çıtır olacaktır.

SARIMSAKLI ACILIPATATES?
3 adet patates
5 diş sarımsak
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı acı sos
YAPILIŞI: Patateslerin kabuklarını soyuyoruz. Parmak şeklinde dilimleyip kızgın yağda kızartıyoruz. Ayrıca bir yerde ince kıyılmış sarımsak ve maydanozun içine acı sosu, limon suyu ile nar ekşisini ilave ediyoruz ve pulbiber ekliyoruz. Karıştırdığımız sosu kızarttığımız patateslerin üzerine döküyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA