*Yabancılardan zararlı görülenler vizesiz Türkiye'ye sokulmasın*Ülkemizin en büyük sorunu beyin göçü olacak*Türkiye'de iktidar değil, muhalefet sorunu varCHP Gaziantep eski Milletvekili Mehmet Şeker, 19 Kasım 2013'te Suriye politikasıyla ilgili mecliste konuşma yaptığını hatırlatarak, sınıra sıfır noktada konteyner kent kurulmasını eleştirdiğini, bunun tehlikeli olacağını, ciddi mağduriyetlere neden olacağını söylediğini belirterek, "Karşıya rahat gidip gelirler, bu Türkiye için iyi olmaz dedim. Sınır güvenliğimiz yok elini kolunu sallayan geliyor diye uyardım. Sınırında bombalar yakalanıyor dikkat diye uyardım. Suriye politikası yanlış diye uyardım. Yani bugün eğer şehirlerimizde güvenlik sorunu varsa, bomba patlıyorsa, bunun en büyük nedeni Suriye politikasından kaynaklanıyor. Ancak sözümüzü dinletemedik" diye konuştu.
Mehmet Şeker, şu anda Türkiye'den beyin göçü olduğunu, İstanbul'daki hocalar, profesörler, doktorların bu ülkeden gitmeye çalıştıklarını iddia etti. Şeker, "Ülkemizin en büyük sorunu beyin göçü olacak, oluyor da. Kendi çocuklarımız biz gitmek istiyoruz diyor nasıl durduracaksın bunları?" dedi. Ülkenin birinci sorununun güvenlik ve terör sorunu olduğunu, bundan ekonominin de nasibini aldığını söyleyen Şeker, sorunların ancak ortak akılla çözüleceğini ifade etti. Türkiye'de iktidar değil, muhalefet sorunu olduğunu belirten Şeker, işi bilen, ehil insanlar iş başında olmadığı için halka da sorunların anlatılamadığını belirtti.

DİNLETEMEDİK

Türkiye'nin başına ne geleceğini 3-4 yıl önce söylediklerini ancak dinletemediklerini ifade etti. Şeker, "Yani bugün eğer şehirlerimizde güvenlik sorunu varsa, bomba patlıyorsa, bunun en büyük nedeni Suriye politikasından kaynaklanıyor. Bunlar kamuoyuyla paylaştıklarımız, kamuoyuyla paylaşmadığımız birçok şey vardı. Bunları da insanları rahatsız etmemek için söylemedik. Ama geldiğimiz noktada artık Gaziantep'i de aştı tüm Türkiye tehdit altında. Adamın nerede bomba patlatacağı, nerede eylem yapacağını bilmiyorsun" dedi.

CİHATÇILAR TÜRKİYE'Yİ KULLANDI

Güvenlik algısının dünya üzerinde Türkiye için hem ekonomik olarak, hem siyasi olarak, hem de kültürel olarak aleyhinde olduğunu belirten Mehmet Şeker, "Türkiye'nin buradan çok hızlı bir şekilde çıkması lazım. Ama hamasi nutuklar atılarak değil, nasıl çözmelerini görmeleri lazım. 'Suriye'ye girdikte bunlar oldu' diyorlar, Rusya'da var, orada olmuyor. İran'da var, orada olmuyor, demekki senin zeminin buna müsait bir zemin, sen buna zemin hazırlıyorsun. 4 yıldır cihat için dünyanın her yerinden gelen insan Türkiye'yi kullandı. İstanbul'a geldi, Gaziantep'e, Hatay'a geldi, geçti" dedi.

500 BİN IŞİD SEMPAZİTANI VAR

Şu anda Türkiye'de IŞİD militanı olanların dışında bu örgüte sempati duyanların fazlalığına dikkat çeken Şeker, "Suriye'de Gaziantepli kaç IŞİD militanı öldü? Türkiye'den kaç kişi katıldı? Hele bir sorsunlar bakalım, mahalle muhtarlarına, ailelere. Türkiye'de IŞİD militanı olanların dışında örgüte sempati duyanlar kaç kişi var? 500 bin tane genç IŞİD sempatiizanı var. Reina'da patlama oluyor adam sosyal medyadan seviniyor. Bu iklimi yanlış Suriye politikası yarattı ve bu yanlış politikada Türkiye'yi bu noktalara getirdi. Hamama giren terler, meyhanede çalışıyorsan çocuğunda oraya gelecek, onunda sonraki işinin ne olduğunu görmen lazım" diye konuştu.

YABANCILAR DENETİM ALTINA ALINMALI

'Biz ateşle oynadık, dünyanın ne kadar teröristi varsa bu bölgeye geldi, biz bunlara sesimizi çıkartmadık, görmezden geldik' diyen Şeker şunları söyledi:"Şu anda ne yapılabilir? Şu anda tüm Türkiye'deki yabancı olan kişileri en azından denetim altına alır, zararlı gördüklerini sınır dışı eder, vizesiz Türkiye'ye sokmazsın. Vizen yoksa Rusya'ya girebiliyormusun? Sınır güvenliğini had saftaya getir. Bunlarla ilgili ciddi çalışmalar var, düğmeye basarlarsa olur, bunu sağlamak lazım. 10 cephede, 20 cehede savaşarak bunu başaramazsın. 40 cephede savaşarak başarılı olan dünyada hiçbir ordu yoktur. Çok cephe açmak tehlikelidir."

İDDİAYA GİRERİM

Ülkenin birinci sorununun güvenlik ve terör sorunu olduğunu, bundan ekonominin de nasibini aldığını söyleyen Şeker, "İhracatımız geçen seneyle aynı. Büyüdüysek ihracatın artması lazım. Bir sonraki sene enflasyon 8 olacak diyor merkez bankası. Bana göre iki haneli olacak. İddiaya girerim, nesine derseniz. Belli zaten. Dolarda yüzde 20 artış olmuş, senin ülke olarak girdilerinin yüzde 50'si dolar zaten. Enflasyon niye dursun? Doların düşmesinin yollarını bulmak merkez bankasının görevi. Onuda siyasiler yaptırmıyor. Faiz artırma şu politikayı gütme şunu yapma diyorlar" dedi.

OSMANLI ÖRNEĞİ

Sorunların üstesinden gelmede ortak aklın önemine değinen Şeker, Osmanlı'dan örnek vererek şöyle konuştu:"Ortak akılla yürütülecekse bu ülke başarılı olur. Osmanlı nasıl kalkındı? İspanya'da savaş vardı, İtalya'da savaş vardı, Almanya'da savaş vardı. Avrupa çok kötüydü, Rusya çok kötüydü. Oradaki akıllı insanlar, zeki insanlar, bilimadamlarının 2. Dünya Savaşı'na kadar sığındıkları tek ülke Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetiydi. Ve o insanlar bizi kalkındırdılar, şu anda Türkiye'den beyin göçü var. İstanbul'daki hocalar, profesörler, doktorlar bu ülkeden gitmeye çalışıyor. Yabancı gelmemeye çalışıyor. O zaman senin başarılı olma şansın var mı? Bir ülkeyi kim ayağa kaldırır, zeki, çalışkan, başarılı, aklı yeten bilimadamları ayağa kaldırır. Sonuçta bu ülkenin en büyük sorunu beyin göçü olacak, oluyorda. Kendi çocuklarımız biz gitmek istiyoruz diyor nasıl durduracaksın bunları?"

İŞSİZLİK BAŞLAYACAK

Gaziantep'tede durumun içaçıcı olmadığını, güvenliğin yanısıra ekonomik açıdan da sıkıntılar yaşandığını anlatan Şeker, "Dolarla mal alıp TL'yle mal satan bir adamın ekonomisi nasıl iyi olabilir? Bunun arkasından işsizlik başlayacak. Uluslararası kuruluşlar, yatırım yapan el ele verirseniz büyürsünüz, gelmezse, riskli ülke görürse problem yaşarsınız. Kötü gidişin önünü almak, engellemek mümkün mü? Mümkün. Ama bunları engelleyecek sistem Türkiye'de başkanlık sistemi değil. Bunları engelleyecek sistem akılcı ekonomik, sosyal ve siyasi politikalar." dedi.

SIRA TEDAVİDE

Hükümetin batının Türkiye'de ne yapmak istediğini anladığını, bunun da iyi bir gelişme olduğunu söyleyen Şeker, "Teşhisi koydun asıl önemli işe geldik tedavi. Tedavide de ortak akılla tedavi edeceksin. Ortak bir akılla hastayı ayağa kaldıracaksın. Yok ben karar veririm dersen sıkıntı yaşanır" dedi.

MUHALEFET SORUNU VAR
Türkiye'nin iktidar sorunu değil, muhalefet sorunu olduğunu dile getiren Şeker, "Muhalefet kamuoyuna sorunu anlatamıyor. Neden anlatamıyor ,bunu anlatabilmen için il, ilçe örgütlerin PM yöneticileri, kadroları ehil, işi bilen ve sokakta adam olması lazım. Konuşmazlarsa daha iyi oluyor, konuşurlarsa daha çok sorun çıkıyor" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR