Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya FETÖ'nün yurtdışı yapılanması

        Türkiye Büyük Millet Meclisi 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu darbe girişimiyle ilgili raporunu yayınladı. Raporda Fettullahçı Terör Örgütü'nün yurtdışında açtığı okullar ve yurtdışı yapılanması ile de ilgili çarpıcı bilgiler ve değerlendirmeler yer aldı.

        Raporda yer alan bilgilere göre, örgüt Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte Orta Asya'daki Türki Cumhuriyetler üzerinden yurtdışına açıldı. Örgütün 1991 yılında başlattığı yurtdışı açılımı 26 yılda, 160'a yakın ülkede, 800'e yakın okul ve üniversite, 100'e yakın öğrenci yurdu, 1000'den fazla STK/vakıf/dernek, 200'den fazla yazılı ve görsel medya, 500'den fazla şirketten oluşan ve yaklaşık 25-50 milyar dolar sermayesi olan devasa bir ağa dönüştü.

        REKLAM

        SİYASETTEN UZAK İMAJ

        FETÖ'nün yurtdışı yapılanması ve çalışma şekli, Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından Darbe Komisyonu'na sunulan rapordadetaylı bir şekilde anlatıldı. MİT'in raporunda, örgütün yurtdışında siyasetten uzak bir imaj çizmeye çalıştığı ve faaliyet gösterdiği ülkelerdeki etkili kişilerle iletişim kurduğu bilgisi yer aldı.

        • FETÖ/PDY, yurtdışında eğitim kuruluşları öznesinde başlattığı teşkilatlanma çalışmalarının ilk aşamalarından itibaren, faaliyet gösterdiği ülkenin yasal mevzuatı ve iç dinamikleri ile uyumlu olmaya/çatışmaya girmemeye, iktidarı elinde bulunduranlarla ve güç odakları/lobilerle iyi ilişkiler geliştirmeye/ters düşmemeye büyük özen göstermiştir. Çalışmalarında insani/ahlaki mülahazaları, hoşgörüyü, uzlaşıyı ve diyaloğu ön plana çıkarmıştır. Siyasetten uzak oldukları ve tamamıyla insani/ahlaki mülahazalarla hareket ettikleri imajı veren örgüt, faaliyetlerinin arka planındaki asıl hedeflerini ve gizli ajandasını deşifre etmemiştir. FETÖ/PDY, okulları vasıtasıyla, bulundukları ülkelerin saygın ve etkin kişilerinin çocuklarını okuluna kabul edip popülaritesini artırmaya ve veliler vasıtasıyla o ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal hayatında etkinlik kurmaya çalışmaktadır.
        REKLAM

        HER KITADA İMAMLAR

        Darbe Komisyonu'nun raporuna göre, örgüt yapılanması yurtdışında da yurtiçine benzer bir biçimde geliştirilmiştir. Her kıtada örgütün imamları, kıta imamlarının altında ise sorumlu ülke imamları bulunmaktadır.

        Kıta ve ülke imamlarının koordinesinde o ülkenin alt yapı çalışması yapılmakta ve örgütün o ülke üzerindeki politikası belirlenmektedir. Özellikle eğitim faaliyetleri adı altında ülkede sempati kazanmaya çalışılarak, ülkenin siyaset ve üst düzey bürokrat kesimi ile irtibata geçilmektedir.

        ÖRGÜTÜN YURTDIŞI YAPILANMASI

        TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun raporuna göre, örgütün yurt dışı yapılanması şu şekildedir:

        Avrupa Kıtası:Batı Avrupa İmamı, Balkanlar İmamı, Eski Doğu Bloku Ülkeleri

        Amerika Kıtası:ABD-Kanada İmamı, Güney Amerika İmamı

        REKLAM

        Asya Kıtası:Türk Cumhuriyetleri İmamı, Uzak Doğu İmamı, Orta Doğu İmamı, Rusya Cumhuriyetleri İmamı

        Afrika Kıtası:Afrika İmamı

        Avustralya Kıtası:Avustralya İmamı

        DÜNYA ÇAPINDA MÜŞTEREK OKUL İSİMLERİ

        Yurtdışında faaliyet gösterdiği neredeyse bütün ülkelerde kurduğu okullar üzerinden örgütlenen FETÖ'nün yurtdışındaki okullarına dair MİT raporunda, "FETÖ/PDY'ye bağlı okulların dünya çapında ortak kullanılan bir adı bulunmamakla birlikte, Horizon, Light, Rainbow, Harmony gibi müşterek isimler kullanıldığına tanık olunmuştur. Okullar, anaokulu, ilkokul, ortaokul, kız lisesi, erkek lisesi, imam hatip lisesi, eğitim enstitüsü, özel meslek lisesi, kolej, eğitim merkezi gibi farklı düzeylerde/alanlarda faaliyet göstermektedir. Okulların bulunduğu ülkelerdeki yerel unsurlar ve Türk ortaklarının savundukları ortak söylem; “örgüt lideri Fetullah Gülen'i takdir ettikleri, ancak anılan ile herhangi bir bağlarının bulunmadığı, gayrı resmi bir bağlılığın olduğu” yönündedir." ifadeleri yer alıyor.

        REKLAM

        Komisyona sunulan MİT raporuna göre, kıtalara göre tespit edilen okul sayıları şu şekilde:

        Afrika: 63 okul

        Asya: 222 okul

        Avrupa: 150 okul

        Kuzey Amerika: 315 okul

        Güney Amerika: 7 okul

        Okyanusya: 10 okul

        Ülkelere göre okul dağılımı:

        "312 FETÖ okulu bulunan ABD'den sonra örgütün en fazla okulunun olduğu ülkeler sırasıyla Irak (Irak'ta, IKBY de dâhil, biri üniversite olmak üzere 29 okul), Almanya (32 okul), Kazakistan (27 okul), Kırgızistan (24 okul), Afganistan (23 okul), Pakistan (22 okul), Nijerya (bir üniversite olmak üzere 18 okul), Bosna Hersek (15 okul) Arnavutluk (14 okul) ve Kenya (12 okul) şeklindedir. Geri kalan ülkelerdeki okul sayıları 10 ve altındadır."

        Örgütün kontrolündeki üniversiteler ve kürsüler:

        ABD/Teksas'taki North American University, ABD/Illionis'teki American Islamic College, ABD/Virginia'daki Virginia International University, ABD/Pensilvanya'daki Respect Graduate School, ABD/Houston'daki Gülen Institute, Bosna Hersek'teki International Burch University (Uluslararası Burç Üniversitesi), Gürcistan'daki Uluslararası Karadeniz Üniversitesi (IBSU), Nijerya'daki Nil Üniversitesi, Arnavutluk'taki Epoka Üniversitesi, Arnavutluk'taki Bedir Üniversitesi, Polonya'daki Vistula Üniversitesi, Polonya'daki Wyzsza Szkola Handlovva (Wroclaw Ekonomi Yüksekokulu), IKYY'deki Işık Üniversitesi, Kazakistan'daki Süleyman Demirel Üniversitesi, Azerbaycan/Bakü'deki Kafkas Üniversitesi {Kafkas Üniversitesi'nin yönetimi SOCAR bünyesindeki Beynelhalk Tahsil Merkezi'ne bağlı olan Bakü Yüksek Petrol Okulu'na devredilmiştir.) Kırgızistan'daki Uluslararası Atatürk Ala-Too Üniversitesi (IAAU), Kolombiya'daki Centro de Estudios de Turquia - Universidad del Rosario ve Centro de Estudios de Turquia - Universidad Nacional de Colombia Üniversiteleri, Romanya'daki Lumina Güneydoğu Avrupa Üniversitesi, Kamboçya'daki Zaman Üniversitesi, Türkmenistan'daki Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi (Türkmenistan tarafından devletleştirilmiştir), Belçika'daki Leuven Katolik Üniversitesi (LKÜ) bünyesinde bulunan, Fethullah Gülen Kültürlerarası Araştırmalar Kürsüsü, Endonezya/Cakarta'daki Syarif Hidayatullah İslam Üniversitesindeki Fetullah Gülen Kürsüsü, Avustralya Katolik Üniversitesindeki Fetullah Gülen Kürsüsü, Avustralya/Melburn'deki Deakin Üniversitesi Alfred Deakin Vatandaşlık ve Küreselleşme Enstitüsü İslami Çalışmalar ve Kültürlerarası Diyalog Kürsüsü

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ