23 Nisan'ı her yıl çocuk bayramı olarak kutlar, büyüklerimize ve gençlerimize pay ayırmadan Atatürk'ü övme ve dans ağırlıklı şenlik günü olarak geçiştiririz.

Oysa 23 Nisan övme ve yerme günü değil, tarihi yeniden yaşama günü olarak değerlendirip vukuu halinde neyi ve nasıl yapmamız gerektiğini uygulamalı olarak çocuklarımıza öğretmektir.

Bu hatırlatma işi 19 Mayıs'tan değil, Mondros Ateşkes Anlaşması'nın hemen sonrasında ortaya çıkan kıvılcımlarla başlamalıdır.

Bize göre Kurtuluş Savaşı'mız ne 15 Mayıs 1919 ve ne de 19 Mayıs 1919'da başlamıştır. Bize göre Kurtuluş Savaşı'mız 30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Anlaşması'nın imzalandığı gün başlamıştır.

Örneğin; 31 Ekim 1918'de İstihlas-ı Vatan(yurdun kurtuluşu) ya da, aynı gün kurulmuş bulunan Osmanlı Hürriyetperver Avam Fırkası cemiyetinin organizesi ile başlatmalıyız.

23 Nisan bu yüzlerce kıvılcımların ve damlaların birikiminin ortaya çıkışıdır.

23 Nisan'ın ruhu, aynı zamanda milletimizin ruhudur.

Üzülerek belirtelim ki, bu ruhun dinamiklerini düşmanlarımız anladığı kadar biz ve çocuklarımız anlamamıştır. Bu konu ile ilgili çocuklarımıza izletebileceğimiz bir belgeselimiz bile yoktur. Anlaşılan odur ki, Sayın Cumhurbaşkanımız bu işe de el atmak zorunda kalacaktır.

Mondros Ateşkes Anlaşması sonrasında Çorlu Metropolitinin Trakya'nın Yunanistan'a ilhakı için Atina. Londra , Paris ve Vaşington'a gönderdiği 19 Mart 1919 tarihli muhtıranın şu satırları 23 Nisan'ın ruhu ile ilgili bizlere gerekli ipuçlarını vermektedir:

' …Biz, asırlarca Türklerle beraber yaşamış ve onların manevi selabetini yakından görmüş olanlar biliriz..

Dindar ve maneviyatlarına derin bağlarla bağlı olan Türkler, çılgınlık addedilse dahi, eğer aklın reddettiği olaylara başvuracak olurlarsa bu maceraya DİNİ ŞAHSİYETLER tarafından sürükleneceklerdir. Bu din adamları her Türk köyünde vardır. TÜRKLERİN ASIL MAHRUM BIRAKILMALARI ŞART OLAN İSTİNATGAHLARI(DAYANAKLARI) BU MANEVİ TEŞKİLATTIR.'

İşte 23 Nisan'ın ruhunun kaynağı budur.

23 Nisan Meclis'inin başkanlık koltuğunun arkasındaki ayetin ve her Perşembe günü yapılan duaların anlamlarını çocuklarımızla birlikte tüm milletimiz anlamalıdır. Bu ruhu diri tutarak ancak iri olabiliriz.

Selam ve sevgi ile…