20 Ocak 2018 23:33

21. yüzyıldaki siyah direnişi

21. yüzyıldaki siyah direnişi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

ABD’de şimdilerde siyah yaşamına yönelik devlet baskısı ve buna karşı ortaya çıkan yeni mücadele biçimleri üzerine kısa bilgi vermek istiyorum. 

İlk olarak üç beyaz olmayan genç kadın tarafından kurulan “Siyah Hayatları Değerlidir”  (BLM) hareketi tüm ülkede siyahlara yönelik devlet ve polis saldırısına dikkat çekmeyi, kamuoyunun bu konuda duyarlı olmasını sağlamayı başardı. 

ABD’nin en az üç şehrinde, Florida’daki Sanford, Şikago’daki İllinois ve Philadelphia’da BLM üyeleri, yerel savcıların seçimi ve bazı tutukluların serbest bırakılmasında önemli rol oynadılar. 

Belediyelerde bazı değişiklikler yapılmasını sağladılar, polisin ve sendikaların toplanma yerlerinde oturma grevleri yaparak politikacıları protesto ettiler. Bu sayede polis tarafından öldürülen kişilerin adlarının açıklanması konusunda politik baskı oluşturdular. 

İkinci olarak, özellikle ülkenin güneyinde aşırı sağa karşı bir hareket başladı. 

Papaz Barber tarafından başı çekilen bu hareket ‘füzyon politikası’nı esas alıyor ve ırk, cins, sınıf farklılıklarını aşarak aşırı sağa karşı örgütlenmeyi hedefliyor. Bu hareket sayesinde yoksul işçiler sendikalar içinde örgütlenerek işverenlere karşı mücadele etmekteler. 

Barber’e göre ABD’nin güneyinde yaşayan insanlar, çok kültürlü, çok ırklı ve birçok cephede mücadele etmekte olan bu harekete katılmak istiyorlar. Barber’in kendisi Martin Luther sempatizanı. Siyah Amerika’nın her tarafında buna benzer, hem coğrafi hem de yaş olarak bölünmüş birçok sosyal hareketle karşı karşıyayız. 

Hemen değişim talep eden gençler Siyah Hayatları Değerlidir hareketine katılırken, çoğunlukla dini çevrelerden gelen orta yaşlılar Moral Mondays Movement’e (Ahlaki Pazartesi Hareketi) sempati duyuyorlar. 

Her iki hareket de ülkenin içinde bulunduğu durumdan hoşnutsuz. Paralel olarak BLM ile MMM arasındaki bölünmüşlük ülkenin coğrafi durumuna da bağlı. 

BLM, kuzeyde, MMM ise güneyde daha güçlü. Buna rağmen aralarındaki bağ 1960’lardan daha sıkı ve çok sayıda Uzak Asyalı, beyaz, Latin, Müslüman, Yahudi, eşcinsel, esas olarak siyahlara yapılan zulme tepki olarak kurulmuş olan bu hareketlere katıldı.  

Çok kültürlü müttefikler, destekçiler, sempatizanlar, daha fazla insanı etkileme ve inandırıcı olma konusunda BLM ve MMM’ye önemli yardım ediyorlar. Artık siyah eylemcileri toplum dışına itmek eskisi gibi kolay değil. 

ABD’deki sosyal bilimciler arasında farklı grupların ortak sorunları temelinde ortak hareketi oldukça ateşli tartışılan bir konu. 
Toplumsal hareketler bu teoriyi üstlendi ve pratiğe geçirmek için çaba harcıyorlar. ABD’deki şimdiki direniş alternatifleri  işte böyle!

*Bu yazı Mumia Abu Jamal’ın 13 Ocak’ta Berlin’de yapılan 23. Rosa Luxemburg Konferansı’a gönderdiği mesajdan kısaltılarak çevrilmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...