Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

2021’in ilk iki ayının girişimlere yatırım verileri kurucusu olduğum startups.watch tarafından duyuruldu. Geçtiğimiz sene miktar girişimlere yatırım anlamında tutar olarak rekor kırılmış ve 165 girişim VC ve meleklerden 139 milyon dolar yatırım almıştı. Bu sene Getir ve Dream Games’in sayesinde bu tutar ilk iki ayda geçilmiş oldu. Bu sene bu tip büyük yatırımlar devam ederse rekor kırılan geçen senenin iki katı yatırım yapılırsa şaşırmayalım. Peki ne oldu da pandemiye rağmen bu tip rekorlar kırılıyor derseniz ce-vabı daha önce de söylediğim gibi büyük düşünen ve büyük oynayan girişimlerimiz artıyor.

Haberin Devamı

2021 Rekorla Başladı

Kısa başlıklar halinde ilk ayı ayı şöyle özetlemek mümkün;

 2 Ayda 27 Girişime 186 Milyon Dolar Yatırım

Türkiye’de Ocak ve Şubat aylarında toplamda 27 girişime 186 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu tutarla 2 ayda tüm zamanların en çok yatırım yapılan yılı olan 2020 yılı geçilmiş oldu. Rekor kırılmasında en büyük etkiyi 128 milyon dolar yatırım alan Getir sağladı.

Şubat Ayında 13 Girişime 56.4 Milyon Dolar Yatırım

Şubat ayında 13 girişim (Bakiyem, Barakatech, Brew Games, Dream Games, ERG Con-trols, ESA Sports, Fiber Games, Gyroscoping Games, Innerjoy, Legna Medical, Malwa-tion, Octovan ve Shiftplanner) 56.4 milyon dolar yatırım alırken bu tutarın 50 milyon doları Dream Games’e ait. Dream Games Türkiye’de şu ana kadar bir yatırım turunda miktar olarak en büyük yatırımı alan oyun girişimi oldu. Bu yatırımların arasında yurt dışında yatırım alan Intenseye ve Pubinno yatırımları yok. Onlar da Türk diasporası olarak yurt dışında yatırım alan girişimlerimiz oldular.

En Çok Oyun Girişimi Yatırım Aldı

Son dönemde oyun girişimlerinin yaptığı exit hikayeleri ile şahlanan oyun sektörü yatırımcıların da ilgisini çekmeye devam etti. 2021 ilk 2 ayında yapılan 27 yatırımın 8’i oyun girişimlerine yapıldı.

İki Yeni Fon Daha Kuruldu

500 Istanbul’un 36.4 milyon dolarlık ikinci fonu ve yaklaşık 14 milyon dolar büyüklüğündeki Bilişim Vadisi GSYF fonu ile beraber toplamda 50 milyon dolarlık yeni fon kurulmuş oldu. 2018-2021 yılları arasında kurulan ve Türkiye pazarına ayrılan top-lam fon büyüklüğü 618 milyon dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Alesta Yatırım ve WePlay Ventures 2021’in En Aktif Yatırımcıları

Alesta Yatırım ve WePlay Ventures dörder yatırımla 2021’in ilk iki ayının en aktif yatırımcıları oldular.

27 Yatırımdan Sadece İkisi Kadın Girişimcilere

2021’in ilk iki ayında kadınlar tarafından kurulan sadece 2 girişim (Innejoy ve ESA Es-ports) yatırım aldı. Bu senenin kalan aylarında Insider’dan da bir yatırım turu daha gele-bilir diye düşünüyorum. Amerika pazarı için daha büyük bir yatırım turuna çıkabilir. O zaman kadın kurucu ortağı sayesinde geçen seneki gibi yine kadın girişimcilerin aldığı yatırım miktarı yükselecektir fakat daha çok kadın girişimci çıkarmamız şart.