Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Büyük şehir liberallerinde ve devletin geleneklerine bağlı elitleri arasında Trump yönetiminin hem Amerika’ya hem de global düzene çok zarar verdiği ve bu yüzden 2020 seçiminde onun değişeceği umudu var.

        İtiraf etmeliyim ki ben de bu tür analizlerle arada bir kendini avutmaya çalışanlar arasındayım. Psikolojiköz terapi girişimi gibi bir şey bu.

        Ama tecrübe gereği arada kendime gerçeklik testi şartlarını da uyguluyorum ve bu tür analizlerin boşuna hatta aptalca olduğunu, var olan gerçekliğin tamamen tersini şeyler söylediğini görüyorum.

        2024’E KADAR TRUMP

        Tüm adaletsizliklerine, had safhada itici kararlarına, çocuksu kavgacılığına ve dünya düzenini bir daha zor toparlanacak kadar alt üst etmesine rağmen 2020 yılında Trump mutlaka yeniden başkan seçilecek.

        Bunu ona zarar vermesi beklenen ve umulan Mueller raporundan hiçbir şey çıkmamasından sonra yazdığıma bakıp sadece bunu düşünüp analiz yaptığımı sanmayın.

        Ona rakip çıkarması beklenen Demokrat Parti’nin hali de içler acısı durumda.

        ABD'NİN DE BİR CHP'Sİ VAR

        Demokrat Parti'nin durumu bizdeki CHP’ye benzemeye başladı. Bol fikir ve tartışma var ama gerçek liderlik vasfı ortaya koyabilen ortada yok. Partinin içi çocuk müsamere yarışmasına katılır gibi davranan başkan adayları ile doldu. Nerdeyse her gün daha önce adı hiç duyulmamış bir isim çıkıp Amerika’yı kendisinin kurtaracağını anlatıyor.

        Bir tek Obama’nın eski başkan yardımcısı Joe Biden devlet adamlığına yakışır bir aday olabilir ama partinin gençlerden destek alan aşırı soldaki kesimi onun ayağını kaydırmaya uğraşıyor sürekli. Bunlar gelip CHP Parti Meclisi'nden ayak kaydırma taktikleri alsalar çok daha başarılı olacaklarına inancım tam. Demokrat Parti'nin bu şekilde CHP'lileşmesi Amerikan demokrasisinin de sonunu getirecek. Trump ile sona zaten hızla yaklaşıyordu; Demokrat Parti de bu haliyle süreci hızlandırıyor.

        DÜŞÜNEBİLİRYOR MUSUNUZ TRUMP'A TAPIYORLAR

        Bu arada Golan Tepeleri açıklamasıyla Trump zaten elçiliği Kudüs’e taşımak kararıyla gönlünü çelmiş olduğu evanjelist kesimi bir daha canlandırdı. Onlar Trump’a tapıyorlar ve oy güçleri özelikle taşra kesimlerinde çok güçlü. Liberal demokratlar kendi aralarında ilkokul müsameresi tadında tartışmalar yaparken Trump bize arada bir faşizan gözükse de gerçek oy tabanının anlayacağı şekilde konuşup onların oylarını cebe garanti olarak indirmeyi sürdürüyor. Düzey ne kadar düşerse oyu da o oranda artıyor.

        Beto O’Rourke
        Beto O’Rourke

        O TUHAF ÇOCUK DA VAR

        Demokrat Parti'nin sergilediği müsamere tadındaki başkanlık adayı tartışması Oray Eğin’in gelecekteki arkadaşı Beto O’Rourke’un katılmasıyla daha da tat kazandı. Bu çocuk biraz tuhaf, psikolojik sorunları da olabilir. Her konuşmaya başladığında eli koluyla yüzme hareketleri gibi şeyler yapıyor. Kendisinin bu ülkeyiyönetmek için doğduğunainananlardan ama onun kendi evini bile tam idare edebildiğine inanmak güç.

        Oray onula konuşurken kazayla sıkı bir tokat da yiyebilir. Oray’ın buna acil ihtiyacı olduğuna inansam da ben yine de buradan uyarayım dedim. Önceki gün de bir başka kadın aday çıktı konuştu. Bundan sonra adını fazla duyacağımıza inanmadığım için adı önemli değil. Bizde 23Nisanlarda makam koltuklarına oturtulan çocuklara benziyordu. Kazayla başkan seçilse korkudan oturup ağlayacağına eminim onun. Bir de aşırı solda olan Bernie Sanders'ın kendisi ve onun yetiştirdiği gençler var. Onlar 1917 Rusya şartlarında yaşadıklarını sanıyor olmalılar ki ona benzer önerilerle bu seçmen kitlesinin yani ortalama zekası ve eğitimi hayli düşük olan, Trump’ı dinlerken mest olabilen seçmenden bu halleriyle oy isteyebileceklerini düşünebiliyorlar. Bunu sadece kendinden geçmiş gibi olan Beto O’Rourke yapsa anlayacağım, "Yazık adam sorunlu işte" deyip geçeceğim ama daha akıllı ve sakin düşünmesini beklediğim bazıları da böyle düşünebiliyor.

        Bütün bu ortamın üstüne bir de başkanı tamamen aklamış olan Mueller raporu geldi. Liberal medya CNN, New York Times ve Washington'da matem havası var. Ama gerçek oy tabanı yani faşizan söylemlerden hoşlanan, otoriter yönetim arzulayan, evdeki otomatik silahını yağlarken orgazm yaşayabilen seçmen kitlesi sevinç içinde Trump’ın dört yıl dahabaşkanlığını bekliyorlar. Türkiye’ye ve dünyaya hayırlı olsun.

        Diğer Yazılar