Türkiye’de asgari ücret ile çalışanlar Aralık ayın başlayacak olan 2020 asgari ücret görüşmelerine kilitlendi. Görüşmelerden ne kadar zam oranı çıkacağını merak eden asgari ücretle çalışanlar, 2019 yılı içerisinde gıda ve temel kullanım maddelerinde gerçekleştirilen zamların ardından gözlerini  asgari ücret 2020 zam oranlarına çevirdi.

ASGARİ ÜCRET ZAM GÖRÜŞMELERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2020 yılına girmeden önce başlayacak olan asgari ücret zam oranları Ocak ayında kesinleşerek asgari ücret ile çalışanlara yansıtılacak.  Asgari ücret belirleme komisyonu tarafından yapılacak zam görüşmelerinde asgari ücret ile çalışanları Türk İş temsil ederken işveren tarafını ise TİSK temsil edecek. Görüşmenin en önemli taraflarından biri de hükümeti temsil edecek olan Çalışma Bakanlığı olacak.

2020 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Aralık ayında başlaması beklenen 2020 asgari ücret zammı görüşmeleri yaklaşık 3-4 toplantı sonucunda karara bağlanacak. Karara bağlanması sonrasında ise asgari ücretlerin ne kadar olacağı belli olacak. Şuanda olması beklenen ve tahmin edilen yüzde 15 enflasyon zammı asgari ücrete uygulandığı takdirde asgari ücret maaşı 280 TL artacak.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret ile çalışanların en fazla dikkat çektiği bir kısımda asgari ücret üzerinde bulunan vergiler oluyor. Bu vergilerden dolayı düşük maaş alan asgari ücret ile çalışanlar 2020 yılında asgari ücretten alınan vergiler ve primlerin toplamı şu şekilde;

SKK Primi ödemesi: 358 TL

İşsizlik fonu kesintisi: 25 TL

Yüzde 15 Gelir vergisi: 326 TL

Damga vergisi: 19.50 TL

Asgari ücret ile çalışanlar SGK primi ve İşsizlik Fonu dışındaki kesintilerin kaldırılması durumunda maaşlarına ek olarak 345 TL alacak.  Bununla birlikte zamlı asgari ücret maaşına toplamda 625 TL ek yapılmış olacak. Bu da asgari ücretin şu anda 2.645 TL olması anlamına geliyor.

Kaynak-tumhaber.com