Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

2019’un önceliği tasarruf ve verimlilik

2019'un ilk 6 ayı için, küresel ekonomi çevreleri ve iş dünyasının ekonomik ve siyasi belirsizliklere yönelik değerlendirmeleri artmış durumda.
ABD Merkez Bankası'nın, 19 Aralık ve 2019'un ilk toplantısı olan 30 Ocak'ta ne yapacağı, tüm 2019 için nasıl sinyal vereceği; Avrupa Merkez Bankası'nın 24 Ocak toplantısında 2019 için 'para politikasında sıkılaştırma' sinyali verip vermeyeceği hayli önemli. Çünkü küresel iş dünyası, bu toplantılar üzerinden dolar ve euro cinsinden borçlanma maliyetlerinin nasıl seyredeceğini anlamaya çalışacak. ABD ile Çin arasında bir gerilen, bir normalleşen 'ticaret savaşı' ile ABD-AB gerginliğinin de 2019'da nereye evrileceği, küresel ekonomik büyümeyi, uluslararası sermaye hareketlerini etkileyen boyutuyla merak konusu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı da, 2019'un küresel belirsizliklere dayalı risklerini detaylı analiz ederek bir bütçe hazırladı. Bakan Albayrak'ın 2019 için 'tasarruf ve verimlilik' başlıklarını öne çıkarması, 'fiyat istikrarı' ve 'finansal istikrar'a dayalı tedbirlerin sonuç verme düzeyi ve süresi açısından önemli ipuçları içeriyor.
Enflasyonla ve cari açıkla mücadelede, yıllıklandırılmış enflasyon ve cari açığın ilkbahar ortasına kadar ekonomistlerin beklentilerinin de ötesinde gerilemesi, TCMB'ye para politikası setinde üretim, büyüme ve istihdam lehine 'pozisyonlandırma' adına değerli bir hareket alanı sağlayacaktır. Bakan Albayrak'ın işaret ettiği husus açısından, 2019 merkezi yönetim bütçesinde, harcamalarda doğru ve yapıcı tasarruf adımlarının yanı sıra, hem bütçe gelirlerinde, hem de bütçe harcamalarında verimliliğin güçlendirilmesi, reel sektör üzerindeki kamu yüklerinin 'normalizasyonu' ve reel sektörün küresel rekabet boyutunda rekabetçiliğinin güçlü kılınması ve ihracat hacminin rekor kırmayı sürdürmesi açısından önemli.
Çünkü 2018'in 2. yarısında olduğu gibi, 2019'un ilk yarısında da, GSYH büyüme performansında, net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı kritik önemde olacak. 'Dengeleme ve disiplin' dönemine bağlı olarak, iç talebin büyümeye katkısının göreceli olarak düşük düzeyde tutulacağı bu süreçte, net mal ve hizmet ihracatının büyümeye, istihdama, döviz gelirlerine ve cari dengeye yapmayı sürdüreceği pozitif katkının, 2. ve 3 nesil ekonomik reformlara sağlayacağı hareket alanı hayli değerli olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA