Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

2019’un ilk çeyreğinde 13 girişim 19.6 milyon $ yatırım aldı

Girişimcilik ekosistemi yeşermeye devam ediyor. Startups. watch verilerine göre, ilk çeyrekte 13 proje toplam 19.6 milyon dolarlık yatırım almayı başardı. Ancak uzmanlar Türkiye’nin ekonomik büyüklüğüne göre rakamın az olduğunu belirtiyor

Kolektifhouse Maslak'ta düzenlenen Startups.watch Türkiye Girişim Ekosistemi 2019 ilk çeyrek etkinliğinde ilk 3 ayda yapılan yatırım anlaşmaları açıklandı. Yılın ilk çeyreğinde 13 girişim toplam 19.6 milyon dolar yatırım aldı. Bu rakamın içinde Moda Nisa Goldman Sachs'tan 15 milyon dolar yatırımla birinci sırada yer aldı. Gerçekleşen yatırım anlaşmalarında e-ticaret, bulut tabanlı hizmetler, yapay zeka, finans teknolojisi girişimleri öne çıkmayı başardı.

KİŞİ BAŞI YATIRIM ARTMALI
Türkiye girişim sermayesi fonlarının ulaştığı rakam açısından 100 bin ile 10 milyon dolar seviyesinde ülkelerin yer aldığı ikinci ligde kendine yer buldu. Kişi başı yatırımda ise 0.25 dolar yatırım ise önünde gidilecek çok uzun yol olduğunu gösteriyor. Bu açıdan bakıldığında sahip olduğu ekonomik büyüklüğe oranla Türkiye'nin bulunduğu yerin karşılığını bulamadığı görülüyor. Yani Türkiye, kişi başına düşen yatırım miktarında sahip olduğu ekonomik büyüklüğe oranla önemli sıçramalar yapmak zorunda.

İSTİHDAM VE BÜYÜME UMUDU
Ortaya çıkan rakamlar analiz edildiğinde Türkiye'nin büyüme ve işsizlik verilerinin düzelmesinde teknoloji girişimlerine yapılacak yatırımlar büyük rol oynuyor. Yapay zeka, bulut teknolojisi servisleri, nesnelerin interneti ve finans teknolojisi girişimlerine yapılacak yatırımlar pek çok sektörde hem dijitalleşmenin, verimliliğin artışına sebep olabilir. Bu, her sektörde istihdam artışına, rekabet gücünün artmasına katkı sağlayabilir. startups.watch 2018 verilerine göre geçen yıl 10 fintech girişimi 11.7 milyon dolar yatırım alırken, 10 yazılım servisi girişimine de 10.9 milyon dolar yatırım yapıldı. 2 pazarlama teknolojisi girişimi ise toplamda 8.5 milyon dolar yatırım aldı.

KÜRESEL FİKİRLE YOLA ÇIKSINLAR
Sahip oldukları müşterilerin dönüşüm hedefinin Omma Sign'ı büyüttüğünü söyleyen Omma Sign kurucusu Tolga Şen, "Turkcell'e yaptığımız projenin dünya çapında hedeflere sahip olması bizim de hedef büyütmemize sebep oldu" diye konuştu. 212 Girişim Sermayesi fonu kurucusu Numan Numan da, yurtdışında büyüme hedefi olan girişimlere odaklandıklarını belirterek, "Omma Sign'ın yurtdışı potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu düşündük. Girişimler yurtdışı operasyona başlamadan da bizi bulabilirler. Ancak mutlaka küresel bir fikirle yola çıkmalılar" dedi.

DEĞER YARATMAYI ÖĞRENİYORLAR
Perakende sektöründe çok yoğun insan kaynağı değişiminin yarattığı hasarı minimuma indirerek mağaza içinde müşteri deneyimine odaklanan Shopi girişiminin kurucusu Turgut Yazıcı, "Türkiye'de geleneksel iş yapan perakende şirketlerinin online satışları yüzde 3. Yani bu şirketlerin acil dijital dönüşüm ihtiyacı var" dedi. Shopi yatırımcılarından Haluk Can Hür, "İyi fikir kadar onu hayata geçirecek ekibin enerjisine yatırım yapıyorum. Ben Turgut'u uzun yıllardır tanıyorum. Ben de girişimci olduğu enerjimi onlara harcamayı seviyorum" diye konuştu.

HEYECANI TAKİP EDEN GİRİŞİM
İş Bankası'nın girişim hızlandırma programı Workup girişimleri arasında yer alan AliveX, aktivite bazlı organizasyonlardan daha çok verim alınmasını sağlıyor. Tüm etkinliğin kayıt, iletişim, bilet satış ve organizayonlarına akıl katan Alivex, pek çok önemli etkinliğin sürekliliğini sağlıyor. Türkiye'de sahip olduğu yetenekleri bölge ülkelerine de taşıma heyecanı taşıyan Alivex yatırım almayı da başaran girişimler arasında yer alıyor.

ORTAK HEDEFLERİ YURTDIŞINDA BÜYÜMEK
STARTUPS.WATCH ilk çeyrek etkinliğinde bir araya gelen 3 girişim ve yatırımcısının ortak hedefi bölgede ve dünyada büyüme hedefi olduğunu ortaya koydu. Moda- Nisa kurucusu Kerim Türe insanların farklı seçeneklere sahip olmasını sağlamalarının önemine dikkat çekerek, "Biz bu ihtiyacın sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada artacağını biliyoruz. Londra'da bir ofis açtık. Yurtdışında da başarı hikayesi yazabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu. Moda- Nisa ile tanışmalarının yaklaşık 2 yılı bulduğunu söyleyen Goldman Sachs'tan Ozan Emre Sönmez, "Biz yatırım kararı olmadan ModaNisa zaten belli bir olgunluğa ulaşmıştı. Biz bu anlamda erken aşama yatırımcıları arasında değiliz. Biz ileri aşamada bu yatırımları değerlendiriyoruz. ModaNisa'nın hedeflerini, takım çalışmasını ve şimdiye kadar attıkları adımlarda tutarlı davranmalarını göz önünde bulundurduk" diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN UNICORN ÇIKMASINI İSTERİM
STARTUPS.WATCH etkinliğinde girişim ve yatırımcılarla bir araya gelen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, Türkiye'den 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan bir girişim çıkmasını arzu ettiğini söyledi. Avdagiç, "İTO Başkanı olarak bir hayalim var. Türkiye'den ama özellikle de Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nden (BTM) ilk Türk 'unicorn'unun çıkmasını isterim. Mart 2019 itibariyle dünyada 327 adet unicorn startup, yani 1 milyar dolarlık değerlemeye ulaşan yeni girişim şirketi var. İşte biz BTM ile bunlardan birinin Türk olması hayalini hayata geçirmeye çabalıyoruz. Özellikle yapay zeka teknolojisi üzerine bir girişimin olması ise en büyük hedefimiz." İlk Türk unicornunu ortaya çıkmasını sağlamanın uzun soluklu çaba gerektirdiğine dikkat çeken Avdagiç, "Hem akademik dünyadan, hem medyadan, hem iş aleminden yıllarını bu işe vermiş uzmanlar görüşlerini bizimle paylaşıyor. Bir anlamda çok yönlü bir beyin fırtınası esiyor. İstanbul Ticaret Odası olarak bizim yapmak istediğimiz de tam olarak budur" diye konuştu. Avdagiç, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ve İstanbul Düşünce Akademisi ile bir girişimcilik rüzgarının İstanbul'dan başlayarak tüm Türkiye'yi etkileyeceğini hayal ettiklerini vurgulayarak, "Dünyada belki de ilk olan İstanbul Ticaret Odası'nın girişimciliği desteklemek amacıyla kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfı, önemli bir etkinliğe daha imza attı. Bünyesinde Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) yatırımlarını önümüzdeki dönemde artırmayı düşünüyoruz" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA