HABERLER>POLİTİKA
16 Ekim 2018 Salı - 14:07

2019’a doğru: Bayındır’da AK Parti-CHP kapışması mı olacak?

CHP için durumun net görünmediği, AK Parti’nin ise İlçe Başkanı Demirezen’i sahaya sürmesinin yüksek ihtimal olarak dile getirildiği Bayındır’da 2019 yerel seçimlerinde ortaya çıkacak tablo şimdiden merak ediliyor. İlçede dengelerin hassas olduğu belirtildi.

2019’a doğru: Bayındır’da AK Parti-CHP kapışması mı olacak?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de siyasi partiler 2019 yılının Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimlere kilitlendi. İzmir’de sürecin hareketli geçmesi beklenirken gözler kentin en güçlü partisi konumunda olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) izleyeceği yol haritasına çevrildi.

16 yıldır ülkedeki genel iktidarı elinde bulunduran Adalet ve Kalkınma Partisi’nin de (AK Parti) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile birlikte kurduğu Cumhur İttifakı’yla İzmir’de nasıl bir kampanya süreci yürüteceği şimdiden merak konusu oldu.

Özellikle Büyükşehir Belediyesi’ni kazanma noktasında şeytanın bacağını kırmak isteyen AK Parti’nin ittifak çerçevesinde sahaya süreceği isimlerin öneminin bir kat daha arttığı belirtildi. 2014 yılındaki sonuçları masaya yatıran 3 büyük partinin 2019 öncesinde hesaba katması gereken en büyük unsur olarak varlığını ortaya koyan İYİ Parti de kilit konumda bulunuyor.

İLÇEDE DENGELER NASIL?
Küçük Menderes Havzası’nda yer alan ve merkez sağ ideolojinin kentteki kalelerinden olan Bayındır’da 2019 yılında oluşacak tablo şimdiden merak ediliyor. İlçe tarihindeki sandık mesailerine bakıldığında sosyal demokratların yükselen grafiği dikkat çekse de 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Adayı Muharrem İnce’yi geçtiği 3 ilçeden birisi olan Bayındır’da AK Parti 2019 için umutlandı. Ayrıca partilerin sıralamasında da AK Parti lider konuma geldi. 24 Haziran’da ilçede; AK Parti yüzde 37.4’lük oranla birinci parti, CHP yüzde 35.2 ile ikinci parti, İYİ Parti yüzde 11.1 ile üçüncü parti, HDP yüzde 8.6 ile dördüncü parti MHP yüzde 6.5 ile beşinci parti oldu. Oysa 2014 yerel seçimlerinde CHP’nin adayı Ufuk Sesli yüzde 35.7’lik oranla belediye başkanı seçilmişti. 2009 yılında AK Parti ile seçim kazanan Mehmet Kertiş ikinci dönemi için yeniden aday gösterilmiş fakat yüzde 35.1’de kalarak mağlubiyet yaşamıştı. Kertiş’in ikinci kez koltuğa oturmasını 164 oy engellemişti. O süreçte MHP’nin ilçede hiç de azımsanmayacak bir oy havuzu olduğu gözleniyor. 2014 yılında ilçede üçüncü parti olarak konumlanan MHP’nin yüzde 24’lük bir oy oranı bulunuyordu. Fakat gelinen süreçte İYİ Parti’nin MHP’de çok büyük erime meydana getirdiği tespit edildi.

2019’DA NE OLACAK?
Mevcut Belediye Başkanı Ufuk Sesli’nin, köy arazilerinin satışı noktasında yıpranması CHP’nin ilçede başka isme yöneleceği yönünde beklentiler oluşturmuştu. Geçtiğimiz yıl İl Eğitim eski Sekreteri Yücel Özen satışlara itiraz etmiş, süreç istifayla noktalanmış ve tartışmalar genel merkeze kadar taşınmıştı. İlçe eski Başkanı Hüseyin Behzat Aydilek’in geçtiğimiz hafta aldığı flaş karar ise adeta örgütte soğuk duş etkisi yarattı. Belediye başkanlığı düşüncesi olduğu uzun süredir bilinen Aydilek aday adaylığına somut bir adım atmak amacıyla görevini 12 Ekim öncesinde bıraktı. Fakat Aydilek daha sonraki süreçte siyaseti bıraktığını ilan etti. Aydilek’in ilginç açıklaması, “Beni çok inciten gelişmeler oldu. Anladığım kadarıyla Ufuk Sesli’yi aday göstermeyi planlıyorlar. Başka sıkıntılar da oldu. Bana Ufuk Sesli’yi aday göstereceğiz diye tebligat yapılmadı ama benim izlenimim bu yönde oldu. Hem genel merkez hem il yönetimi bana böyle hissettirdi. 65 sene sonra seçim kazanmış bir adam gözüyle görüyorlar anladığım kadarıyla. Halbuki geçen seçimde kim aday gösterilse CHP kazanacaktı. 5 senede hiçbir hizmet üretmeyen adamın ilçe başkanlığını yapmayı da göze alamazdım. Aday gösterilmez diye düşünüyorduk ama ben de şaşırdım herkes de şaşırdı. Arada çerez olmaktansa böyle bir karar aldım. Kesinlikle aday adayı değilim. Siyasetten çekildim” sözlerini barındırdı. Gelişmeler ardından ilçeye yeni başkan ve yönetim atandı. İlerleyen süreçte CHP’nin nasıl bir yol haritası izleyeceği merak ediliyor. Partinin mevcut Başkan Sesli’yle devam edebileceği kulislerde konuşulurken başka bir isminde sahaya sürülebileceği ciddi bir seçenek olarak kendini gösteriyor.

AK PARTİ’NİN EN GÜÇLÜ KOZU İLÇE BAŞKANI DEMİREZEN!
İlçedeki dengeler AK Parti açısından değerlendirildiğinde ise İlçe Başkanı Uğur Demirezen’in adaylığı yönünde bir gelişimin sürpriz olmayacağı belirtildi. Başkan Demirezen’in hem genel merkez hem de il yönetimi kanadında nabız yokladığı öne sürüldü. 2014’te ikinci kez aday gösterilen ve seçimi kaybeden ve şu sıralar hapiste olan Bayındır Belediyesi eski Başkanı Mehmet Kertiş’in yeniden aday gösterilmesi gibi bir durum söz konusu değil. İlçede partinin elinin çok rahat olmadığı belirtildi. Şu an en kuvvetli ismin İlçe Başkanı Demirezen olduğu aktarıldı. Gönlünden adaylık geçtiği bilinen Demirezen, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada, “Kendimi genel merkeze emanet etmiş durumdayım. İl başkanımız ve genel merkez yöneticilerimiz ne söylerse o” dedi. İl Başkanı Aydın Şengül’ün, ‘Kimse adaylık açıklaması yapmasın’ talimatına bağlı kalan Demirezen adaylık için açık kapı bıraktı fakat somut bir açıklamada bulunmadı.

DİĞER PARTİLER NE YAPACAK?
MHP’nin AK Parti’ye destek olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Geçmiş seçimlerle yeni dönem kıyaslandığında MHP’nin Bayındır’da kan kaybetmesi dikkat çekiyor. İYİ Parti’nin ilk girdiği seçimlerde ilçede az sayılmayacak derecede oy alması kendinin gösterirken bunun tek başına seçim kazanmaya yetmeyecek bir oran olduğu belirtiliyor. HDP’nin de yüzde 10 banında yaklaşan oyunun da ilçede dengeleri değiştirebileceği öngörülüyor. Haziran seçimlerine bakıldığında MHP ve AK Parti bloğundan oluşan Cumhur İttifakı Bayındır’da yüzde 43.9’da kalması ve CHP ile İYİ Parti’nin dayanışmasıyla ortaya çıkan Millet İttifakı’nın ise yüzde 46.8’lik oranı yakalaması tüm partiler açısından hesaplanması gereken bir detay şeklinde kendini gösteriyor. HDP’nin bu bileşenlerden hangisine destek vereceği kritik nokta olarak beliriyor.

 
Can Dündar ve İlhan Tanır'a kırmızı bülten!
 
Altay'da Necdet dönüyor
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mahmut 20 Mart 2019 Çarşamba 00:10

demirezen den hic birsey olmaz adamin akrabaları sevmiyorki bayindir nasil sevsin tum akrabaları chp de koşuyor

Yorumu oyla      4      5  
Mister No 16 Ekim 2018 Salı 17:23

Daha 7-8 yil öncesine kadar Bayindiri kimse bilmezken, Kocaoglu sayesinde cepleri para gördü. Sonuc ? Hemen Ihanet ettiler. öyle ya, iyilikten maraz dogarmis.

Yorumu oyla      9      5  
meral 16 Ekim 2018 Salı 16:43

20 30 yıl önce bile belediye beşkanlarında bi kariyer aranırdı. geldiğimiz noktaya yazık. ak parti demirezenle kazanır mı bilmem ama sonrasını kendi düşünsün.

Yorumu oyla      12      6  
16 Ekim 2018 Salı 15:28

hadi işallah akp alır.ondan sonra bayındır düşünsün.bakalım bayındırda satcak ne kadar gayrimenkul varmış.

Yorumu oyla      14      5  
Metin 16 Ekim 2018 Salı 15:02

Bayındır kimlere kalmış. Demirezen de kimdir yahu?

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Beko: İnsan tacirliğinin sorumlusu kim?
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir Adnan Menderes Havalimanı yakınlarında ...
Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili flaş sözler!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde ...
AK Partili Nasır'dan basının sorunları için çalışma sözü
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Ege Bölgesi'nde yayın yapan gazetelerin ...
 
MHP Lideri Bahçeli'den CHP'ye sert sözler!
CHP'nin İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devredilmesi gerektiğini ifade ...
CHP’nin eski İl Başkanı Karşıyaka’yı ilan etti!
İzmir İl eski Başkanı Ali Engin, Karşıyaka Belediye Başkan Adayı olmak ...
CHP'li Sertel'den gardiyanlar için kanun teklifi!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, kolluk ...
 
CHP Kemalpaşa belediye başkan aday adayı Balyeli: Birlikte yönetmeye talibim
Avukat Ahmet Cemil Balyeli, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kemalpaşa Belediye ...
Meral Akşener'den İsmet İnönü yorumu
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Meclis grubunda, enflasyonla mücadele ...
Başkan Şengül üniversitelilerle buluştu, anılarını anlattı: O an stres yapardım!
Teşkilatın her kademesiyle bir araya gelerek istişarede bulunan ve talepleri ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva