Öğretmen

2018 ve 2019 Yıllarında Öğretmen Açığının Tamamı Kapatılmalıdır

MEB, 20 bin öğretmen atama başvurularını aldı ve adayların mülakat yer ve tarihlerini açıkladı. Öte yandan 5 bin ücretli öğretmenin kadroya geçişi için öngörülen düzenleme de mecliste kabul edildi. Bu haberimizde öğretmen açığını değerlendireceğiz.

2014 ve 2015’te öğretmen açığı kapanacak denilmişti

Mart 2014’te Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI: “Kadro ölçüsü imkanlarında öğretmenlerimizi alıyoruz. Eksiğimiz olan 126 bin öğretmen açığını 2 yıl içinde tamamlayacağız. Ondan sonra ücretli öğretmenlik meselesi de kalmayacak. Herkes kadrolu olarak görevine devam edecek. Ondan sonra ise sadece emekli olanların yerine almaya başlayacağız.” şeklinde açıklama yapmıştı. Haziran 2015’te ise Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK’in de “Önümüzdeki iki yıl içinde öğretmen açığının tamamını kapatacağız.” şeklinde açıklaması olmuştu.

Bakan YILMAZ: Özel okuldaki öğretmenler de sözleşmeli

Ücretli öğretmenlere 5 bin kadro öngören düzenlemenin görüşmeleri sırasında atama bekleyen öğretmenlerin talepleri gündeme getirildi. Bakan YILMAZ yaptığı açıklamada özel okuldaki öğretmenlerin de sözleşmeli olduğunu ifade etti.

KADİM DURMAZ (Tokat)– Yine, tabii, adında “millî” olan bir Bakanımız şu anda -bizim için de bir şans- burada. Arkadaşlar, hepimizin çocukları ve torunları var. Hepinize soruyorum, sizleri de vicdani olarak düşünmeye davet ediyorum: Hiçbiriniz taşeron ya da sözleşmeli bir öğretmene götürüp çocuğunuzun eğitim ve öğretimini yapması üzere teslim eder misiniz? İnanıyorum etmezsiniz ama tabii ki çaresiz, yoksul, şehirlerin kenar mahallelerinde bulunan insanlar bunu zorunlu olarak kabul etmek durumunda kalıyor.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Özel okullardaki bütün öğretmenler sözleşmeli Kadim Bey.

KADİM DURMAZ (Devamla) – İşte, “millî eğitim” adında olduğu gibi hepimizin ortak bir bakışla taşeronlaşmadan kurtulmak zorunda. Sayın Bakanım birkaç kez ikrar etti, 109.850 öğretmene -yanılmıyorsam- bu ülkenin ihtiyacı olduğunu. Gelin bu torba yasaların içerisine, Sayın Bakanımızın, ülkemizin millî eğitimine ihtiyacı olan o öğretmenlere kadroyu verelim. Yani öğretmen okumuş, okulunu bitirmiş, pedagojik formasyonu almış, sınava girmiş, biz bu öğretmeni yeniden, hep sözünü ettiğimiz, birçok alanda da sıkıntısını gördüğümüz, liyakatsiz bir alana çekip mülakata tabi tutuyoruz. Ben bu konuda hepinizin vicdani olarak düşünmesinde yarar var diyorum

DEĞERLENDİRME: 2017 KPSS puanıyla sadece 20 bin atama ilanına çıkıldı, 5 bin de ücretli öğretmenlik yapmış olanlardan kadroya geçişler olacaktır. Bir de işin mülakat meselesi vardır. Sözleşmeli öğretmenliğe itiraz var ancak ücretli öğretmenlik meselesini tamamen halletmeden sözleşmeli konusu da çözülemeyecektir. İlk önce ücretli öğretmenlik sorununu çözmeliyiz. Ücretli olarak görev yapan öğretmenler çok düşük ücretler alarak derslere girmektedir. Ücret konusunda iyileştirmeler yapılmalıdır. İkinci bir konu da öğretmenlik alanı mezunu olmayan branşlara ve ön lisans mezunlarına ücretli öğretmenlik yaptırılmasıdır. Öğretmen açığı varsa hangi branşta açık varsa o branşın öğretmeni dersi vermelidir, hele hele ön lisans mezunlarını ücretli öğretmen olarak çalıştırmak son derece yanlıştır. Bunun için 2018-2019 yıllarında öğretmen açığını büyük ölçüde kapatmamız lazım. Her sene sadece emekli olanların yerine öğretmen atayacak sayıda öğretmen açığımız olmalıdır. Çocuklarımız için öğretmen açığı konusunda adım atılması olumlu olacaktır.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kampersoneli.net – ÖZEL HABER

NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.