TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

200 milyon dolarlık limit

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, TEB ile ‘İhracatçı Firmalara Yönelik İşletme Sermayesi Garanti Programı İş Birliği Protokolü’ imzaladıklarını ve 200 milyon dolarlık limit belirlediklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2018 08:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
200 milyon dolarlık limit

NİLGÜN TAZE

Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESİAD), ‘Finansal Piyasalar ve İhracatın Finansmanında Türk Eximbank’ın Rolü’ isimli bir toplantı düzenledi. Toplantıda Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, piyasa değerlendirmeleri yaparak Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile ‘İhracatçı Firmalara Yönelik İşletme Sermayesi Garanti Programı İş Birliği Protokolü’ imzaladıklarını ve 200 milyon dolarlık limit belirlediklerini açıkladı. Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile ‘İhracatçı Firmalara Yönelik İşletme Sermayesi Garanti Programı İş Birliği Protokolü’ imzaladıklarını ve 200 milyon dolarlık limit belirlediklerini belirterek, “Bu protokol ile artık yurt içinde işletme sermayesi için kendi bankalarımıza da garanti vereceğiz. Amacımız, Türk Eximbank’ın karlılık politikasının öz kaynağını korumak. Genel müdür olduğum tarihte yaklaşık 5 milyar lira öz kaynağımız vardı. Sermayemizi 10 milyara çıkarttık. Hükümetimiz de bize yeni nakit enjeksiyonu konusunda taahhütte bulundu. İlk ödemesini de geçtiğimiz nisan ayında yaptı” dedi.

300 MİLYONLUK KAYNAK

Yıldırım, banka olarak Türk lirasını sadece KOBİ’lere kullandırdıklarını ve buna devam edeceklerini belirterek KOBİ’lere kullandırılan faizin Türkiye’deki bankalar içinde en azı olduğunu söyledi. İhracat sigortasında Türkiye’nin en büyük sigorta şirketi konumunda olduklarını açıklayan Yıldırım, “Türk ihracatçısını korumak için faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ayrıca Türk Eximbank Kaynaklı Destek Kredisi Protokolü turizm sektöründe seyahat acentelerine destek sağlanmasına yönelik bir ilk teşkil ediyor. Protokol için ilk etapta 300 milyon lira kaynak ayırdık. İlk defa Türk Eximbank, turizm seyahat acenteleriyle çalışmaya başlıyor” ifadelerini kullandı. Dünyanın Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceği konusunda bir tereddütlerinin olmadığını vurgulayan Yıldırım şunları söyledi: “Bunun için banka olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Bankanın 29 ayrı programı var ve bu programa 30’uncusunu ekledik. Türk Eximbank ve TEB arasında İhracatçı Firmalara Yönelik İşletme Sermayesi Garanti Programı İş Birliği Protokolü imzaladık. 200 milyon dolarlık bir limit belirledik. Bu protokol ile artık yurt içinde işletme sermayesi için kendi bankalarımıza da garanti vereceğiz. Ayrıca banka olarak 30’dan fazla ilde 50’den fazla toplantı yaptık.”

7,4’LÜK BÜYÜME

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri ise Türk sanayisinin her zaman güçlü, belli deneyimleri yaşamış bir topluluk olduğunu dile getirerek, “Türk Eximbank gibi bağımsız para politikasını yöneten kuruluşlarla her zaman iş insanları ön görülmesi zor olan dalgalanmaları atlatacaktır. Yakın zamanda açıklanan yüzde 7,4’lük büyüme ekonomik büyümenin ve ekonomik niteliğin büyüdüğüne dair bazı düşüncelere yöneltiyor. Tüketime değil de üretime yönelik bir ağırlık verilmesinin ve teşviklerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bildiğimiz gibi özel sektör kamu tüketim harcamaları payının yüzde 75’ini kapsıyor. Bazı ihracat kalemlerinin eksi bazda devam ettiğini gözlemliyoruz. Bu çeyrekte iş insanları olarak olumlu gördüğümüz diğer bir gelişme ise üretim kapasitesi oranlarının yükselmesidir. Türkiye yeni bir yatırım hamlesine ve teknolojik yatırıma hazırlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.