19 Yıl Önce Gerçekleşen, 113 Kişinin Yaşamını Yitirdiği Concorde Kazası

93
8
7
3
2
Uçaklar her ne kadar en güvenli taşıtlar arasında yer alsa da kazalar yaşanmayacak diye bir şey yok. Peki dünyanın en hızlı yolcu uçağı kaza yaparsa ne olur? 19 yıl önceye geri dönüyoruz.

Uçaklar, gelişebilecek her duruma karşı kaza önleme sistemleriyle donatılmış araçlardır. Bir uçağın motorlarından birisi çalışmayı durdurursa uçak yoluna tek motoruyla güvenli bir şekilde devam edebilir, belirlenen prosedürler doğrultusunda kalkış ve inişini gerçekleştirebilir.

Peki ya tüm zamanların en hızlı yolcu uçağı Concorde?

İlk uçuşunu 1969 yılında gerçekleştiren İngiliz-Fransız ortaklığı dünyanın gelmiş geçmiş en hızlı yolcu uçağı olan Concorde, tam da bahsettiğimiz kaza önleme sistemlerine ve dahasına sahipti. Dönemine göre oldukça üstün teknolojiler taşımasıyla, New York Londra arasını 7 saat yerine ulaştığı saatte 2.179 km hız sayesinde sadece 3,5 saatte kat edebiliyordu. Onun yüksek teknolojisi ve hızlı motorları, sonunu getiren şeyler oldular. 

25 Temmuz 2000. Fransa'nın en büyük havalimanındayız:

Takvim yaprakları 25 Temmuz 2000’i gösterdiğinde; Air France Havayolları’na ait, F-BTSC tescilli, AFR4590 sefer sayılı Concorde uçağı, Avrupa’nın ikinci ve Fransa’nın ise en büyük havalimanı olan, Paris’te yer alan Charles de Gaulle Havalimanı’ndan kalkış yapmak üzere hazırlanıyordu.

Alman tur şirketi olan Deilmann tarafından, New York’taki tur gemisine katılmak üzere bir grup Alman yolcu için Concorde kiralandı. Air France’ın Concorde’u yolcularını aldı, kalkış için pistin başına doğru ilerledi.

Motorlar çalıştı, Concorde için her şey yolunda gidiyordu:

Pistin başına geldiğinde son kontrolleri yapan pilotlar herhangi bir sorunun olmadığına karar verip kalkış için kuleden izin istediler. Kuleden kalkış için izin verilmesiyle beraber pilotlar, turbojet motorlarına güç vermeye başladılar. Pistte hızlanan Concorde için “V1” (Kalkışın iptal edilebileceği son hıza gelindiğinde söylenir.) çağrısı pilot tarafından yapıldı. Concorde pistten ayrılma üzere son sürat hız aldı...

Uçak tam burnunu havalandırmıştı ki,,, Aniden gelen bir patlama sesiyle motorlar alev almaya başladı:

Sol arka motor kısmında büyük bir yangın çıktı. Pilotlar, kalkışı iptal edemeyecekleri için uçağın burnunu yükseltip kalkışa devam ettiler. Kuleden gelen “Arkanızda duman var.” Çağrısına ise “Anlaşıldı.” Şeklinde yanıt verdiler.


Canlandırma.

Concorde’un hızı çok seri bir şekilde düşüyor, uçak sola yatmaya başlıyordu. Pilotlar bu esnada prosedür olarak yanan motoru söndürdüler. Uçağın hız kazanması için uğraşıyorlardı. Her şey gerçek anlamda çok hızlı gelişti. Concorde kalkışa devam ederken “Stall” durumuna geçti. Neredeyse hızını tamamen kaybedip yere yaklaşmaya başladı.

Sonrası ise tahmin ettiğiniz ve asla yaşamak istemeyeceğiniz bir şekilde devam etti.

Kayıplar ve kaza sonrası:

Air France’ın Concorde’u, havalimanının otelinin üzerine düştü. Uçaktaki 100 yolcu ve 9 mürettebatın tamamı hayatını kaybetti. O anda otelde bulunan ve her şeyden habersiz 4 kişi de bu kazanın talihsiz kurbanları arasında yer aldı. Toplamda 113 kişi bu kazada hayatını kaybederken, aynı otelde bulunan onlarca kişi de yaralandı.

Gerçekleşen kaza ilk süpersonik jet kazası olarak kayıtlara geçti. Kazayı takip eden birkaç gün içerisinde British Airways ve Air France mühendisleri Concorde’larda yaptıkları inceleme sonuçlarında 7 uçaktan 5’inin kanatlarında kırıklar ve çatlaklar olduğunu not etti. Kazadan sonra Concorde uçuşları bir bir iptal edilmeye başlandı.

Kazadan sonra:

Dünyanın gelmiş geçmiş en hızlı yolcu uçağı evet bu doğru ancak pilotlar bu uçağı dijital değil manuel (dönemin teknolojisi) uçuş ekipmanlarıyla uçuruyorlardı ve böylesine hızlı bir uçak için bu, hiç de güvenli değildi. Diğer uçaklara göre çok ama çok fazla yakıt tüketmesi de onun “yakıtı içtiği” söyleminin oluşmasına sebep olmuştu.

24 Ekim 2003 tarihinde Concorde, çok fazla yakıt tüketerek şirketine kâr anlamında çok az para bırakması ve güvenlik sorunları sebebiyle emekliye ayrıldı. Günümüzde NASA, Concorde’un çok daha geliştirilmiş bir prototipi üzerinde çalışarak, süpersonik jeti yeniden göklere çıkarmayı hedefliyor.

93
8
7
3
2
Emoji İle Tepki Ver
93
8
7
3
2