12 yaşındaki çocuk parkta oynarken elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi

İstanbul'un Eyüp ilçesi Güzeltepe Mahallesinde, parkta oynayan 12 yaşındaki bir çocuk, aydınlatma direğinin üzerindeki kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

19 Haziran 2019 22:12
Son Güncellenme Tarihi: 20 Haziran 2019 13:10
Paylaş

Hasret KANAT
İstanbul

İstanbul Eyüp Güzeltepe Mahallesi’nde parkta oynarken elektrik kaçağı olan aydınlatma direğine temas eden 12 yaşındaki Onur Bağlan hayatını kaybetti. Onur Bağlan'ın cenazesi, Kağıthane Nurtepe Cemevi'ne getirilmesinin ardından Hasdal Mezarlığı'na defnedildi.

19 Haziran Çarşamba günü akşam saatlerinde Hüseyin Aksoy parkında oynayan Onur Bağlan adlı çocuk, kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Onur’un elektrik akımına kapıldığı anda hayatını kaybettiğini belirledi.

Olayın görgü tanıklarından ve Onur’a ilk müdahaleyi yapan Şadiye İpek, bir anda çocukların bağırdığını belirterek “Çocuklar bağırınca koştum, baktım ki Onur. Onur’u kurtarmak isterken bana da elektrik çarptı, arkamdan bir kadın beni kurtardı. Elektrikten kaynaklı elim uyuştu, Onur’un ayakkabılarını çıkarıp yaklaştık. Onur’un yüzü mosmordu, masaj yapmaya çalıştım ama hayatını kaybetmişti” dedi.

Devletin yıllardır kendilerine "kaçak elektrik kullanıyorsunuz" dediğini hatırlatan İpek “Devlet kendi adamlarına sahip çıkmıyor. Bunun hesabını kim verecek, daha çok küçüktü. Karakola ifade vermeye gidiyorum, sorumlulular yargılanana kadar her yere gideceğim” dedi.

"ÖLÜMÜN SEBEBİ İHMAL"

Olay yerinde bulunan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Mustafa Aydın, direğin topraklanmadığını ve kaçak akım rölesinin çalışmadığını belirterek ihmalleri sıraladı. Kaçak akım rölesi devrede olsa bu olayın yaşanmayacağını anlatan Aydın “Bunun maliyeti de 30-40 TL gibi bir rakam. 50 miliamper elektrik aşımını geçmemesi için kaçak akım rölesi ve topraklanma her yerde yapılmalı” dedi.

Bu tip parkların tesisatlarının, raporlamasının yapılıp EMO’ya ulaştırılması gerektiğine dikkat çeken Aydın, “Belediyeden parklar için bir raporlama bize ulaştırılmadı. Her sene bu raporlanmanın yenilenmesi ve tesisatın incelenmesi gerekir. EMO olarak bu ihmallerin artık göz ardı edilmemesi gerektiğini sürekli açıklıyoruz. Artık kulak arkası edilmeden bizimle birlikte çalışılması gerekiyor. Yoksa bu ölümler devam edecek. 12 yaşındaki Onur’un ölümü bir ihmal sonucu gerçekleşmiştir” dedi. 

"SORUMLULAR HESAP VERSİN"

Onur’un eniştesi Muhammer Aldemir ise Onur’u parkta oynarken elektrik çarptığını belirterek “Biz öldükten sonra mı önlem alacağız yoksa ölmeden önce mi önlem alacağız! Bu ülkeyi, belediyeyi yönetenlerin bunun sorumluluğunu alması lazım. Bir belediye başkanı kendi sınırları içerisinde olan bir yerde taziye ziyaretinde bile bulunmuyor. Telefonla arayıp ailemize taziyeye gelecekmiş” dedi.

Neden önlem almadıklarının hesabını vermeyen ve Onur’un ölümünün sorumlusunu söylemeyen bir belediyeyi istemediklerini ifade eden Aldemir “Biz aile olarak sorumluların ortaya çıkmasını ve hesap verilmesini istiyoruz. Bunlar acı şeyler. Bugün Onur, yarın başka bir çocuk ölmesin” diye konuştu.

Onur’un dedesi Şevket Bağlan ise parka her yerden çocuğun gelip oynadığını anlatarak “Kablolar açıkta. Park bahçeler müdürlüğünü aradık, ‘bize ait değil’ dediler. Aslında burası belediyeye ait ve sorumluluğu almaları gerekiyor” dedi.

"PARKLAR ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYOR!"

Mahalleli kadınlar da çocuklarını parka oyun oynamaları için gönderdiklerini ama artık oranın bile güvenli olmadığını söyleyerek tepki gösteriyor. Üç yaşındaki çocuğunun artık parka gitmek istemediğini anlatan bir kadın, “Park var ama önlem yok. Bu nasıl belediye? Parklar çocukları öldürüyor. Çocuklarımızın parkta ölmesini istemiyoruz” dedi. 

Onur’un hayatın kaybettiği yerde bir hafta önce de bir köpeğin elektrik akımına kapılarak öldüğünü ve köpeğin de bir canı olduğunu belirten bir mahalleli “O zaman da kimse bir önlem almadı. Dün köpek bugün Onur” diye isyan etti.

BEDAŞ DA SORUMLULUK ALMADI

Durumu BEDAŞ’a soran bir Twitter kullanıcısına BEDAŞ’tan verilen yanıt ise oldukça düşündürücü:

Olayda hayatını kaybeden vatandaşımızla ilgili BEDAŞ ailesi olarak derin üzüntü, içindeyiz. Yaptığımız incelemede parktaki elektrik direklerinin şirketimizin sorumluluk alanı içinde olmadığı tespit edilmiştir. Sevgili çocuğumuza Allah’tan rahmet, acılı ailesine baş sağlığı dileriz.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI: TESİSAT KONTROLÜ HAYAT KURTARIR

TMMOB’ye bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, özellikle yaz aylarında çocukların park ve bahçelerde oynadığını, havuzlara girdiğini belirterek elektrik tesisatlarının denetlenmesi, eksiklerin giderilmesi uyarısında bulundu.

Demirören Haber Ajansına konuşan Şebnem Seçkin Uğurlu, Urla’da mezuniyet partisinde elektrik akımına kapılan Üniversite Öğrencisi Mert Motör ile 12 yaşındaki Onur Bağlan’ın hayatını kaybetmesinin elektrik tesisatlarının standartlara ve yönetmeliklere uygun tesis edilmemesinden kaynaklandığına dikkat çekti. Tesisatların bakımının düzenli yapılması durumunda, ölümlü olayların yaşanmayacağını vurgulayan Uğurlu, “Teknik olarak, tüm elektriksel donanım ve cihazlar için doğrudan veya dolaylı temasa karşı koruma önlemleri alınabilmektedir” dedi.

"YÖNETMELİK ACİLEN GÜNCELLENMELİ"

Önlem alınmazsa bu yaz da özellikle çocukların hayatının tehlikede olacağını bu nedenle Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin acilen güncellenerek yayımlanması gerektiğine işaret eden Uğurlu, “Belediyelerin, yönetmelikte havuzlara ilişkin detaylar yer almasa da ek tedbirler almaları zorunludur. Öncelikle havuzlarda su altında çalışan elektrik tesisatı acilen denetlenmelidir. Yurttaşlar, can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla binaları veya tesislerindeki elektrik ve elektronik sistemlerin kontrol edilmesi ve eksiklerinin belirlenmesi için odamıza ve uzman meslektaşlarımıza başvurabilirler” dedi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Küçükkaya'dan "soruları verdi" iddiasına tepki: TRT de mi soruları verdi?

SONRAKİ HABER

CHP'den seçim güvenliği açıklaması: 200 bin kişiyle sandık başındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...