11 Eylül’den 16 yıl sonra Suudi Arabistan aleyhine dava

2001 yılında 2997 kişinin ölümü, New York’taki Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerinin yıkılması ve Pentagon kompleksinin büyük hasar görmesi ile sonuçlanan 11 Eylül terör eylemlerinden 16 yıl sonra, ABD’de Suudi Arabistan aleyhine dava açıldı.

Dünya
11 Eylül 2017 Pazartesi

Kurbanların ailelerinden 1440 kişinin müdahil olduğu davanın iddianamesi Suudi Arabistan Elçiliğini terör olayını gerçekleştiren 19 teröriste  yataklık yapmakla suçluyor.

Özellikle elçilikte görevli iki Suudi yetkilinin suçlandığı davanın basına tam da korkunç terör olayının 16. yıldönümünde açıklanması bir tesadüf değil. İddia makamı özellikle 11  Eylül’ü kamuoyunda farkındalık yaratmak için seçti.   Dava dosyasında FBI tarafından ortaya çıkarılan ve iddiaları doğrulayan evraklar olduğu da belirtildi. Bu evraklara göre 19 teröriste Suudi Arabistan Elçiliğindeki bazı ajanlar yardım etti.  Evraklara göre, benzin depoları dolu dört uçağın kaçırılması ve hedeflerin uçaklarla vurulması şeklinde planlanan korkunç saldırıdan iki yıl evvel Elçilik, uçak kaçırma tatbikatı yapan ve bu sebeple  Phoneix’ten Washington DC’ye uçan  ajanların bilet masraflarını ödemiş.   Söz konusu kişilerin Amerikan havaalanlarındaki güvenlik protokolleri hakkında kapsamlı araştırma yaptığı ve açıkları bulmaya çalıştıkları iddia ediliyor.