10 günlük notlar

25 Temmuz 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
15 Temmuz darbe girişiminin ardından on gün geçti. Bu süreçte bazı notlar aldım… Zaman zaman sizlerle paylaşacağım.
 
Serkan Zengin canla başla
Darbeye karşı verilen bazı destekler çok dikkatimi çekti. Şüphesiz en dikkat çekeni Serkan Zengin’inkiydi. Genç İşadamları Derneği’nin eski Başkanı Zengin, darbe girişimini sosyal medyadan vereceği iki üç cümle ile geçiştirmedi. Yapacağı ‘yazılı’ bir açıklamayla yetinmedi. Genç başkan ne yaptı? İlk anda sokağa indi. Olay gecesi çıktı meydana, bir daha da girmedi. Demokrasi Nöbeti’ne tam destek verdi. Sivil toplum kuruluşunun ne olduğunu hepimize en güzel haliyle gösterdi. Teşekkürler Serkan Zengin…
 
Albay’a darbe girişimi
FETÖ/PDY ile ilişkisi olduğu iddia edilen bazı kurumlar kapatılıyor. Aralarında dernekler de var. Kapanan derneklerden biri de Eskişehir Genç İşadamları Derneği (ESGİAD). Bir süre önce başkan değişikliği olmuştu. Görevi Serkan Zengin’den devralan Başkan Kahraman Albay, darbe girişimine tepki gösterdiği açıklamasında “Türkiye’nin yeniden ve daha güçlü bir konuma gelmesi için mutlak suretle bir temizlik yapılması şarttır” demişti. Herkesi şaşırtan bir şey oldu ve Albay’ın derneğinin faaliyetine de son verildi. Genel kanı ESGİAD’ın FETÖ/PDY ile hiçbir ilgisinin olmadığı yönünde… Zaten Albay da “Bu süreçten aklanarak çıkacağız” dedi. Başkanın “Temizlik şart” demesinin ardından derneğin kapatılması da unutulmayacaklar arasına girdi…
 
Birlik ruhu bozulmasın
İlk üç gün AK Parti önünde tutulan Demokrasi Nöbetleri’ne, Valilik önünde devam ediliyor. Bu etkinliğe yüzlerce kişi katılıyor. Haliyle ihtiyaçları oluyor. Bunlar büyük oranda AK Partili ilçe belediyeleri tarafından karşılanıyor. Esnaf ve bazı kurumlar da elinden gelen desteği veriyor. Lokma tatlısından çorbaya, kirazdan pilava her şey var. Ortada ciddi bir sıkıntı yok. Açta, açıkta kalan kimse yok. Hal böyleyken bazıları “Gezi’cilere yardım eden CHP’li belediyeler neden bize bir şey getirmiyor” diyor. İhtiyaçtan değil ‘siyaseten’ bir girişim! Darbe girişimi sonrası oluşan birlik ve beraberlik ruhuna gölge düşüren bir açıklama. AK Partililer de Gezi’cilere yardım etmedi, yanlarına bile uğramadı. Doğal olarak… Ama fakat lakin… Kimileri “Gezi ile Demokrasi Nöbeti aynı şey değil” diyebilir. Gezi’yi yapanlar da ‘Demokrasi Nöbeti’ tuttuklarını iddia ediyordu. Velhasıl böyle ayrışmalara hele bu ortamda hiç gerek yok. Böyle günlerde mümkün olduğu kadar çok insanı kucaklamaya çalışmalı. 
 
Kazım Kurt’un katılımı önemliydi
Demokrasi Nöbetleri, Valilik önüne alınınca her düzeyden katılım arttı. Halk ve yöneticiler daha çok ilgi gösterdi. CHP’li Kazım Kurt da katılanlar arasındaydı. Politikanın tecrübeli ismi Kurt’un darbe girişimine karşı nöbet tutanlara destek vermesi, aralarına katılması çok önemliydi. Kurt’un parti, politika işlerini bir kenara koyması takdir topladı. Kurt’un desteği yaşadığımız kötü günlerin içinde ince bir davranış, şık bir hareket oldu. Elbette unutulmayacak…
 
Olmasaydı…
Darbe girişimini yaşamasaydık muhtemelen şunları konuşuyor olacaktık…
  • TÜLOMSAŞ’ın tramvay üretip üretemeyeceğini
  • Burhan Sakallı’nın siyasete ‘kesin’ vedasını
  • Halil Ünal’ın kurduğu ‘süper’ kadroyu
  • AK Parti’de teşkilatlar görevden alınacak mı?
  • Mihalıççık Belediye Başkanı ve MİYAD Başkanı gerilimini
  • Eskişehirspor’un yeni stadını
  • Gürsel Tekin’in açıklamalarını
  • MHP’deki il başkanı değişikliği ve Oğuz Sever’in durumunu
  • Tepebaşı’nın CHP Genel Merkezi’nde sergilenen projelerini
  • Tepebaşı’nın pokemonculara ikramlarını
  • Papa’nın Talat Paşa Komitesi’nin daveti üzerine Sivrihisar’a gelip gelmeyeceğini
  • Kombine seferberliğini
 
Ordu Göreve’den bugünlere…
Anadolu ve Osmangazi üniversiteleri darbe girişimine karşı ‘gösterişli’ denebilecek destek verdi. Rektör Naci Gündoğan ve senato üyeleri Meclis’e gitti. Mesajlarını olay yerinden verdi. Hasan Gönen ve Osmangazili hocalar ise adeta tam kadro ‘darbeye hayır’ dedi. Çok konuşulacak bir fotoğraf karesi verdiler. İki üniversite başından beri net tavır koydu. Öte yandan AÜ’nün Meclis’i ziyaret etmesi ve Osmangazi’nin ‘tam kadro’ fotoğraf vermesinin anlamı çok daha başka. ‘Ordu Göreve’ pankartıyla yürüyen akademisyenlerden ‘Darbeye Hayır’ diyen akademisyenlere… Bu güzelliği de not edelim.
 
Saflar sıklaştı
Darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar geride ‘unutulmaz fotoğraflar’ da bırakıyor. Bunlardan ilki olayın ilk günlerinde yaşandı. AK Partili Harun Karacan ve Dündar Ünlü, ES TV’ye röportaj veriyor. Karacan konuşurken Ünlü’nün kolu Karacan’ın omzundaydı. İkincisi ise Sivrihisar’dan… Başkan ve Kaymakam’la pazarı gezen Albay’ın omzunda vatandaşın eli. Samimi bir kucaklama, sıcak bir sarılma… İkisi de içten bir kareydi…
 
Dündar Ünlü iyi yönetiyor
Demokrasi Nöbetleri on gündür devam ediyor. Demokrasi tarihine çok önemli bir not düşülüyor. Etkinliğin içeriği, süresi, çeşitliliği… Hangi açından bakarsanız bakın ilklerin yaşandığı bir olay. Şüphesiz pek çok kişinin katkısı var ama İl Başkanı Dündar Ünlü’ye ayrı bir ‘teşekkür etmek’ gerekiyor. En başta provokasyona izin vermedi. Protestonun şölen havası içinde geçmesini sağlıyor. Yüzlerce insanın on gündür toplanması, saatlerce nöbet tutması ve olaysız dağılması kolay bir iş değil. Halı saha maçı organize edenler varsa beni daha iyi anlarlar. Ya da küçük çaplı bir aile pikniği düzenleyenler Ünlü’nün üstesinden geldiği zorlukları anlayabilir. Bu çok büyük bir organizasyon. Çok şükür en küçük sıkıntı yaşanmadı. Kimse hiçbir şeye zarar vermedi. Umarım böyle de biter… İşin bir de uykusuzluk boyutu var. Günlerdir ‘uyurgezer’ bir haldeler. Uzaktan nasıl görünüyor bilmiyorum ama çok zor işler bunlar… Başta Dündar Ünlü olmak üzere emeği geçenleri kutlamak istiyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi