Makine Mühendisleri Odası Kdz. Ereğli Temsilcisi Necdet Canbulat “İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri hekimi Çalıştırma Zorunluluğu, Kamu ve Özel Sektör Ayrımı Olmadan Tüm İşyerlerinde 1 Temmuz 2016 Tarihinde Yürürlüğe Girecektir.” İfadeleriyle işverenleri olası cezalara karşı bilgilendirdi.

Canbulat’ın yazılı açıklaması şöyle:

“İş kazalarını önlemek ve iş güvenliğini sağlamak amacı ile 2012 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu çıkartılmış ve bu doğrultuda her iş yerinde bir iş güvenliği uzmanı ile bir  iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.  Kanun kapsamında iş yerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılmıştır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanuna göre az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50 kişiden az çalışanı olan işyerleri, 1 Temmuz 2016 tarihine kadar Bakanlıkça yetkilendirilmiş iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundadırlar.  Bu hizmeti ya işverenler eleman istihdam ederek, yada Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) ler ile anlaşma yaparak dışarıdan hizmet alarak gerçekleştireceklerdir.

10 dan az çalışanı bulunan işyerlerinin  işverenleri ve vekilleri  ise iş sağlığı ve güvenliği eğitiminden  geçecek   ve Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB), kamu sağlık hizmeti sunucularından yada aile hekimlerinden işyeri hekimlik hizmeti alarak kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getireceklerdir.

Bu şartı yerine getiremeyen işyerlerine 2016 senesinde her ay için 6 bin 511 TL idari para cezası uygulanacaktır.”