24 Nisan 2017 02:52

'Tazminat ve sözleşme için 1 Mayıs’ta birleşmeliyiz'

1 Mayıs'a sayılı günler kala Bursa Bosch işçileri, 'tazminat ve sözleşme haklarımız için 1 Mayıs'ta gövde gösterisi yapmalıyız' dedi.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bosch işçileri, metal işçilerinin başkenti Bursa’da kitlesel 1 Mayıs kutlamasının kıdem tazminatı başta olmak üzere haklara sahip çıkmak ve yaklaşan sözleşme görüşmeleri öncesi gövde gösterisi yapmak için önemli olduğunu söyledi. Kimi işçileri, yandaş medyada çıkan yazılara bakarak “Kıdem tazminatı fonu bizim için olumlu” dediğine dikkat çeken işçiler, şu uyarıda bulundu: “Bireysel Emeklilik Sistemi içinde aynısı söylenmişti. O zamanda Erdoğan yapıyorsa doğrudur dediler ama sonra aldığı para zaten yetmiyor, bir de kesinti olunca fabrikanın büyük çoğunluğu 10 gün içinde bu sistemden çıktı.”

EVET ÇIKARSA GÖRÜŞÜRÜZ DİYENLER SUSKUNDU

16 Nisan’dan sonra 3-4 gün kimsenin referandumla ilgili bir şey konuşmadığını söyleyen bir Bosch işçisi, “Yeni yeni konuşulmaya başlıyor. Mühürsüz oy pusulaların yarattığı şaibeye ilişkin evet veren işçiler her yol mubahtır diyerek savunma yapıyor. Bu bizim sorunumuz değil sandık başında bekleyenlerin sorunu, onların hatasını biz mi çekelim diyorlar. Referandum öncesi fabrikada evet çıkarsa sizle görüşürüz diyenler ilk günlerde çok suskundular. Onlarda biliyor oyların çalındığını. Yeni yeni konuşmaya başlıyorlar ama yine de tedirginler” diye konuştu. Büyükşehirlerin çoğunda hayır çıkmasına rağmen sonucunu evet olmasının soru işaretleri oluşturduğunu dile getiren işçi, devam etti: “Bir de Avrupa’da yaşayanlar neden oy kullandı ki? Onlar burada yaşamayıp buradaki rejim değişikliğini oyluyorlar. Bu bana saçma geliyor. Burada yaşayanlar buna karar vermeli.”

ZORUNLU BES’E BAK TAZMİNATI GÖR

Gündemde kıdem tazminatı olduğunu dile getiren bir başka işçi, “Televizyon ve gazeteler kıdem tazminatı için yapılacak düzenlemeyi hep iyi bir şey gibi anlatıyor. İnsanlarda bunları okuyup izleyince iyiymiş diyorlar. Resmen bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Bu durumun daha çok konuşulması gerek ve anlatılmalı burada sendikalara büyük iş düşüyor. Yoksa TV gazetelerin durumu ortada” dedi. Erdo’an’a karşı aşırı bil sevgi olduğunu söyleyerek “Tayip Erdoğan yapıyorsa doğrudur mantığıyla yaklaşan çok işçi var” diyen bir başka işçi, devam etti: “AKP’li olup da referandumda hayır oyu verenler genel seçimlerde ‘Biz tekrar Erdoğan’a oy vereceğiz’ diyor. Ama işin ucu kendilerine dokunduğunda bu düşüncelerinde değişiklik oluyor. Bunu en güzel Bireysel Emeklilik Sisteminde gördük. O zamanda Erdoğan yapıyorsa doğrudur dediler ama sonra aldığı para zaten yetmiyor bir de kesinti olunca fabrikanın büyük çoğunluğu on gün içinde bu sistemden çıktı.”

Bu fabrikada emekli olmanın hayal olduğunu söyleyen bir başka işçi; “Bosch’ta 55 yaşını göremezsin artık. Yani bizleri çalıştırabildikleri kadar çalıştırıp emekli olmadan ölsünler düşüncesindeler. Şimdi gözleri kıdem tazminatında. Buradaki işçiler 50 liranın hesabını yapıyor, kıdem tazminatını neden ortadan kaldırmak istendiği iyi bir şekilde anlatılırsa büyük tepkiler oluşur. Ama TV ve gazeteler hep güzel olacak diyor. Böyle yaparak tepkiyi dindirmek istiyorlar. İş işten geçmeden bu konu üzerinde çok durulmalı” uyarısında bulundu.

ON BİNLERCE METAL İŞÇİSİ ALANA ÇIKMALI

Avrupa ile yapılan restleşmeler beni çok tedirgin ediyor diyen bir başka işçi ise şunları söyledi: “Bosch, Renault, TOFAŞ... Bunlar hepsi bu restleştikleri ülkelerin fabrikaları. Yarın adamlar fabrikayı Türkiye’den taşıyoruz dediğinde ne olacak. Bu durum beni açıkçası çok tedirgin ediyor. Böyle kahramanlık sözleri karnımızı doyurmayacak yakında.” Ekonominin kötü gittiğini ancak işçilerin “En azından elimde bir işim var. İyi kötü ay sonunu getiriyorum” diyerek ses çıkarmadığını ifade eden işçi, “Sonra Avrupa ülkeleri bizi çekemiyor diyerek işçinin ekonomik taleplerini bir anlamda bastırıyorlar. Fakat işçinin ekonomisi biraz daha bozulursa o zaman bu restleşmeler kâr etmez. Referandum oldu bitti bir şekilde ama kafalarda hep soru işaretleri olacak. Referandum sonrası kıdem tazminatını gündeme getirdiler. Bizim bu durumda yapacağımız en güzel şey bu 1 Mayıs’ta eylemlerimizi yaparak kıdem tazminatımıza sahip çıktığımızı göstermek olmalı. Metal fabrikalarında sözleşme dönemi yaklaşıyor. 50, 60 bin metal işçisi bu

1 Mayıs’ta metalin başkenti olan Bursa’da sokağa çıkmalı ve haklarına sahip çıktığını göstermeli. O zaman hem hükümet hem de patronlar bir kez daha düşünür.. Sendikaların da bunu görmesi gerekir. İşçileri farklı illere götürmek yerine bulunduğu şehirde kutlamalara katmalı ve bir gövde gösterisine dönüştürmeli. İşçiler kıdem tazminatına ve işçilere yönelik tüm saldırılara karşı mücadele edeceğini göstermeli. Bunu yaparsak bu saldırıları durdurabiliriz.”

ÖNCEKİ HABER

Yüz yıl öncesinin çalışma koşullarına karşı 1 Mayıs

SONRAKİ HABER

‘Mücadele edersek neden değişmesin?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa