Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Afşin Belediyesi'nin kültürel etkinlikleri kapsamında 'Çanakkale Geçilmez, Çanakkale'nin Maraşlı Şehitleri' konferansı düzenlendi.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, Afşin Kaymakamlığı Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Tarihçi Yazar Mehmet Işık konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Karataş, " Afşin Belediyesi olarak ilçemizde tarih ve kültür konularını ele alan programlara ağırlık vermeye çalışıyoruz. Amacımız, yeni yetişen bu ülkenin geleceği olan nesillerimize tarihi ve kültürümüzü doğru bir biçimde anlatmak ve aktarmak. " dedi.

Çanakkale'de yaşanan zafer ve vatan için şehit olan kahramanları, Türk tarihinin gelecek nesle aktarılması konusundaki öneme değinen Başkan Yardımcısı Karataş, " Bizim tarihimizin çocuklarımıza, gençlerimize çok iyi anlatılması lazım. Özellikle tarihe altın harflerle yazılmış şanlı zaferimiz Çanakkale Zaferinin anlatılması gerekiyor. Türk, özgürlük için yaşar ve esareti hiçbir zaman kabul etmemiştir. Bu bizim genlerimizde var. Bizim bu konuları gündemde tutmamız ve gençlerimize, çocuklarımıza, 'Gazi, Şehit, Vatan, Bayrak, Ezan,' ne demektir, bunları çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bizim yegane sermayemiz bunlar. Türk milletinin Anadolu topraklarına gelişi ve haclılarla mücadelesinin altında bir ilahi bir emir olduğuna inanıyorum. Bizim bu vatan toprakları üzerinde bulunmamız rastgele olmadığını düşünüyorum. Birinci Dünya Savaşı'nın en kanlı cephelerinden birinde ülke savunması için canlarını ortaya koyan vatan evlatları sayesinde Türk tarihini değiştiren ve bağımsızlık savaşının temellerinin atıldığı Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümünde şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize de sağlık ve sıhhat diliyorum’’ açıklamasında bulundu.

‘Çanakkale Geçilmez ve Çanakkale’nin Maraşlı Şehitleri’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Yazar Mehmet Işık, Çanakkale Savaşı’nın destansı hikayesini, gazileri, Çanakkale’de şehit olan Maraşlıları ve Çanakkale’nin bilinmeyen yönlerini katılımcılara aktardı. Işık, Kahramanmaraş ve ilçelerinden Çanakkale Savaşına katılan askerleri anlattı.

Tarihçi Yazar Mehmet Işık; “Bugün burada Çanakkale Zaferinin yıldönümü nedeniyle toplanmış bulunmaktayız. Çanakkale zaferi, bir milletin uyanışı ve dönüm noktasıdır. Bugün burada Çanakkale Zaferini, yani bir milletin yeniden dirilişini anlatmaya çalışacağız” dedi.

Tarihçi Yazar Mehmet Işık konuşmasına şöyle devam etti;

‘’Çanakkale Zaferi yedi düvele karşı verilmiş bir destandır. Çanakkale destanını yazan şehitlerimiz olmasaydı bizler bu gün burada, bu topraklar da özgürce yaşayamayacaktık. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize Çanakkale Ruhunu iyi öğretmemiz gerekiyor. Çanakkale Ruhunu iyi anladığımız vakit, bu topraklar da bir daha kimse 15 Temmuz da olduğu gibi darbe girişimlerine kalkışamaz. Nasıl ki yedi düvele karşı verdiğimiz savaşta Çanakkale Geçilmez demiş isek, 15 Temmuz'da da bu milletin birlik ve beraberlik içinde olduğu sürece hiç kimseye boyun eğmeyeceğini göstermiş olduk.

Çanakkale, bu milletin; dilidir, bayrağıdır, milli kültürüdür, tarih şuurudur, maneviyatıdır. Türkiye Cumhuriyeti bu dünya, bu coğrafya var olduğu sürece payidar kalacaktır.  Turgut Özal döneminde iki Japon Vatandaşı Türkiye’ye geldiğinde, Cumhurbaşkanımız Özal sorar; eğitim sisteminiz nasıl? diyerek. Japonlar ülkeyi gezmek isterler ve gezip dolaşıp geri gelirler. Rahmetli Cumhurbaşkanımıza derler ki; ‘’ Biz çocuklarımızı ana okulundan itibaren, teknoloji ile tanıştırırız, onları hızlı trenlerle, uçaklarla, lüks araçlarla gezdiririz. Sonra Hiroşima’ya götürür uzaktan izlettiririz. Eğer, bu kullandığımız teknolojiyi ileri taşımaz, çalışmaz iseniz sonumuz yine böyle olacaktır deriz.’’

Burada ki öğrenci kardeşlerim de Çanakkale’yi görmek isteyeceklerdir. Biz bu çocuklarımızı uçakla gönderelim. Buradan İstanbul’a bir buçuk saatte varsınlar ve dünyanın ne kadar küçük olduğunu görsünler. Çanakkale deki şehitlerimizi ziyaret etsinler. Orada ki müzeleri gezsinler. Atalarımızın, ne için ve nasıl savaştıklarını anlasınlar. İşte o zaman, tüm Dünya’ya yeniden hakim olabiliriz.’’ dedi.

Konferansın ardından Tarihçi Yazar Mehmet Işık’a konuşma sonrası teşekkür eden Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Karataş, Tarihçi Işık'a çiçek takdim etti.

Editör: Haber Merkezi