Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanlığı uhdesinde Ankara Hakimevinde Bilirkişi Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu, bakanlık personeli, hukukçular ve bilirkişi avukatları katıldı. 

Adalet Bakanı Gül, çalıştayda yaptığı konuşmada, "2016 yılı Kasım ayında çıkartılan bir kanun ile bilirkişi reformu gerçekleşmiştir. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren bu sistem işlemeye başladı. Bilirkişilik uygulamaları yıllardır en fazla şikayet edilen konular arasında yer almaktadır. Bilirkişilik Kanunu, sorunların çözülmesi adına çok önemli bir adımdır. Büyük umutlarla başlattığımız bu reformun eksi ve artı yönlerini bu çalıştayda uzmanları aracılığı ile dinleyeceğiz ve tüm bu değerli fikirleri masaya yatıracağız. Bilirkişi adil bir hükme ulaşmada en önemli yardımcıdır. Bilirkişilik faaliyetlerinin şeffaf ve tarafların etkisine kapalı, bilimsel olarak denetlenebilir olması yargı hizmetlerinden duyulan memnuniyeti artıracak temel unsurlardan birisidir" diye konuştu. 

Bilirkişiyi güven müessesi olarak gördüklerini belirten Gül, "Bilirkişilik, dürüstlük, tarafsızlık, ve uzmanlık değerleri üzerine yükselir. Bu değerleri yaşatan ve yansıtan bilirkişilik uygulamaları yargımıza kalite getirir. Maliyet artırıcı bir unsur olmaz, maliyeti çözen ve azaltan, güven kaybını ortadan kaldıran sonuca vesile olur. Adalete duyulan güveni artırır. Hakimin reddi gibi bilirkişinin reddi de bizim hukuk sistemimizde bulunmaktadır. Dünyada eşi benzeri bulunmayan Adli Tıp Kurumu gibi bilirkişilik kurumu da çok önemli bir yol katetmiştir. Bunu daha da geliştireceğiz" dedi. 

Bilirkişilik kurullarının ülkede 11 bölgede kurulduğu bilgisini veren Gül, "Sicilleri belirlenmiş ve bir disipline tabi tutulmuştur. 11 bilirkişilik kurulunda 47 bin 319 bilirkişi sicile kayıtlı olmak üzere görev yapmaktadır. 2017 yılından bu güne kadar 892 bilirkişi hakkında terör örgütlerine üyelik iltisak ve irtibattan, 168 bilirkişi hakkında ise mevzuata bilirkişilik temel ve etik ilkelerine aykırı tutum ve davranışları sebebi ile bilirkişilik listesinden kalıcı olarak çıkarılmasına karar verildi. 217 bilirkişinin ise geçici olarak listeden çıkarılma ve bilirkişilikten yasaklanması yoluna gidilmiştir" şeklinde konuştu. (İHA)