Vakfıkebir İlçesinde doğup büyüyen, örnek aile yaşantısının yanı sıra ahilik kültürü anlayışıyla ticaret ahlakını pekiştiren ve dünya markası haline gelen “KEBİR SÜT” ailesinin duayen kurucusu Hacı Avni Karadeniz, gazetemizi ziyaret ederek Yazı İşleri Müdürü Ahmet Kamburoğlu ile güzel bir sohbet gerçekleştirdiler.



Vakfıkebir İlçesinin yetiştirdiği önemli değerlerden biriside ilerlemiş yaşına rağmen 75 yıldır esnaflıkla uğraşan ve 81 yaşında olmasına rağmen halen aktif olarak faal esnaflık yapan Hacı Avni Karadeniz, İlk günkü hevesle aynı şevk ve heyecanla esnaflık yapmaya devam ediyor. KEBİR SÜT, KARADENİZ PETROL (Engin Petrol), KEBİR BETON, RİBEK gibi dünya markası firmaları bünyesinde barındıran ve bunların yanı sıra Balıkesir İlinde ve Beşikdüzü OSB’de kurulumu devam eden fabrikalarının yanı sıra halen Vakfıkebir İlçe Merkezindeki dükkanın da perakende olarak ticaret yapmaya devam eden Hacı Avni Karadeniz, ilçede 500 kişi çıvarında istihdam sağlayarak hem ülke ekonomisine ciddi oranda bir katma değer kadarken ilçedeki işçi istihdamını da karşılıyorlar.
ÖMRÜM EL VERDİĞİ SÜRECE İLK GÜNKÜ HEYECANLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİM”
81 yaşındaki Hacı Avni Karadeniz önemli konulara değindi; 75 yıldır Vakfıkebir İlçesinde esnaflık yaptığını belirten Karadeniz, babasının yanında henüz küçük yaşta daha ilkokula gittiği sıralarda ticaret yapmaya başladığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti.  Ben rahmetli babamın yanında daha ilkokul çağlarında esnaflık yapmaya başladım ve ticaret hayatına böylece atıldım. Ticarete peynir, minzi, çekirdek, yumurta, tereyağı, nakliye, deri alıp satarak başladım. Sabah okula gidip öğleyin paydosunda bir bucuk saatlik arada dükkana gelip çalışıyor ardından tekrar okula gidiyorduk. Akşam üzeri okul çıkışı yine dükkana gelip çalışıyorduk. Hiçbir zaman hazır yiyip içmedik. Çalışıp emek harcayarak bir şeyleri elde ettik. Bugünkü konumumuza çok kolay ulaşmadık. Tırnaklarımızla kazıyarak ve halen daha ilk günkü heyecan ve şevkle çalışarak bugünlerimize geldik. Babamın yanında başladığım ticaret hayatına ondan öğrendiğim ticaret ahlakı ve ahilik kültürünü benimseyerek bende kendime ait işyerimi kurdum. Babamdan öğrendiğim terbiye, ahlak ve ahilik kültürü ile bende çocuklarımı yetiştirdim. Hiçbir zaman müşteri hor görmedik. Müşteri velinimetimizdir diyerek ticaret hayatımızı sürdürmekteyiz. Çocuklarım ticaret ahlakı ve ahilik kültürü bakımından benden daha titizdirler dedi.
“ÇOK ZOR GÜNLERDEN VE ŞARTLARDAN BU GÜNLERE GELDİK”
H. Avni Karadeniz, İlk günlerde yaşadığımız zorlu günlerden çok şükür bu günlere geldik. 9 çocuk babasıyım. Benden doğanlarla birlikte 60 nüfusa ulaştık. Ben isterdim ki nüfusum 100 yada daha fazla kişi olsun. Çocuklarım daha çok olsun. Ama buna da şükürler olsun. İlçede bizi sevenler olduğu gibi sevmeyenlerde vardır. Ama biz ailece Vakfıkebir’i seviyoruz. O yüzden bu kadar yatırımı Vakfıkebir’e yaptık. Biz Karadeniz ailesi olarak hiçbir zaman kendimizi dev aynasında görmedik. Bundan sonrada görmeye niyetimiz yok. Bizler bu güne kadar hiç kimsenin bir tavuğuna kışı demedik. Bundan sonrada demeye hiç niyetimiz yok. Biz mütevazı bir aile yapısına sahibiz. Bu günlerimize çalışarak, emek harcayarak, gece gündüz demeden çoluk çocuk tırnaklarımızla kazıyarak geldik. Hiç kimseyle bir sorunumuz ya da bir aksi işimiz olmadı. Allah’ıma dua ediyorum bundan sonrada inşallah olmaz. Hiçbir zaman ilçemden ayrılıp başka yerde yatırım yapmayı düşünmedim. Halen daha bu yaşıma rağmen kocunmadan kurban derisi alıp satıyorum. Yeni yetişen nesiller mümkün değil kurban derisine tutturamazsın. Ama ben yine ilk günkü heyecanla yine ticaret işlerini yapmayı sürdürüyorum.
“ESKİ ESNAFLARIN DÜŞÜNCE YAPISI ÇOK FARKLI İDİ”
H. Avni Karadeniz, eski esnaf anlayışında birbirine yardım etme. Ahilik kültürüne bağlı kalma. Ticaret ahlakına saygı. Küçüklerin büyüklerine karşı sevgi ve saygısı. Büyüklerin küçüklerini sevip onure etmesi çok farklı idi. Herkes birbirine bağlı idi. Dışardan ilçemize yabancı biri gelip bizlerin ticaretini engelleyici hiçbir çalışma yapamazdı. Bütün esnaf arkadaşlarımızla bir olur bunu ortadan kaldırırdık.  Hiç bir esnaf arkadaşımız buna müsaade etmezdi. Haliyle para akışı ilçe içinde olurdu. Bütün esnaf maddi yönden güçlü olurdu. Şimdi yetişen genç esnaflar biraz bu kültürden uzaklaşır gibi oldular. Aralarında çok beğendiğim takdir ettiğim esnaflarda var. Kendilerini çok güzel yetiştirmişler. Onları kutluyorum. Allah helalinden kazanıp harcamayı cümlemize nasip eylesin.
Bizler bir döneme damga vurmuş esnaflarız. İnşallah bu ilçeden bizim gibi ilçesini ve ilçede yaşayan insanlarını seven, bayrağına,  vatanına ve milletine bağlı işadamları veya esnafların çıkması haliyle bizleri mutlu ve bahtiyar eder. Bundan mutlu oluruz dedi.
H: Avni Karadeniz,  sizlere de yayın hayatınızda başarılar diliyorum. İlçemizin ve bölgemizin sesi ve kulağı oluyorsunuz. İlçede ve bölgede olan olayları veya yatırımları tarafsız bir şekilde bizlere aktarıyorsunuz. Böyle güzel çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyor, çalışma hayatınızda başarılar diliyorum. Bu güzel ve hoş sohbet imkanını bana tanıdığınız içinde ayrıca teşekkür ediyorum dedi.
Büyükliman Postası Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ahmet Kamburoğlu ise, duayen esnaf Hacı Avni Karadeniz’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek,  İlçeye verdikleri önem ve yatırım için kendisine teşekkür etti. Çalışmalarında kendisine ve ailesine başarılar diledi.
Ziyaret güzel bir sohbet ortamında Hacı Avni Karadeniz’in eskilerden günümüze kadar olan anılarını anlatması, nasihatlerde bulunmasının ardından son buldu.