Gündem Son dakika... İBB açıkladı! İstanbullulara müjde üstüne müjde

Son dakika... İBB açıkladı! İstanbullulara müjde üstüne müjde

15.05.2019 - 15:41 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, öğrenci aylık mavi kart ücretinin 85 liradan 40 liraya indirilmesini oy birliğiyle kabul etti. Öte yandan İBB Meclisi'nde, 19 Mayıs ve Ramazan Bayramı'nda toplu taşımanın ücretsiz olmasına da karar verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, su fiyatlarında konutlarda yüzde 46'ya varan, iş yerlerinde yüzde 10 indirim sağlayan kararı kabul etti.

Son dakika... İBB açıkladı İstanbullulara müjde üstüne müjde

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda, İstanbulluların toplu ulaşım araçlarıyla ücretsiz yolculuk yapma kararını oy birliğiyle aldı. Meclis toplantısında Plan ve Bütçe, Hukuk ile Gençlik ve Spor Komisyonlarında meclise sevk edilen rapor ele alındı. Raporu görüşen meclis, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'na, toplu ulaşımın ücretsiz hizmet vermesine oy birliğiyle karar verdi. Mecliste AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti’nin üyelerinin oylarıyla alınan karara göre, 19 Mayıs'ta toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verecek.

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı'ndan toplu ulaşım ücretsiz

Ayrıca toplu ulaşım araçlarının Ramazan Bayramı boyunca ücretsiz hizmet vermesi de oy birliğiyle kabul edildi. AK Parti İBB Meclis grubu tarafından halkın Ramazan Bayramı süresince toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması hakkındaki teklif, Plan ve Bütçe, Hukuk ve Temel Haklar Komisyonlarına olumlu bulunup rapor haline getirilerek meclise sevk edildi.

Belediyenin Saraçhane'deki binasında gerçekleşen meclis toplantısında ele alınan raporda, Ramazan Bayramı münasebetiyle; halkın yapacağı akraba, dost ve mezarlık ziyaretlerine katkı sağlamak, birlik ve beraberliği pekiştirmek, toplu taşıma araçlarının kullanımını özendirerek özel araçların oluşturacağı trafik yoğunluğunu azaltmak amacı ile daha önceki bayramlarda olduğu gibi ek seferler konularak toplu ulaşımın ücretsiz taşıma yapılmasının faydalı olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Yapılan oylamada, toplu ulaşımın ücretsiz sağlanması oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre, Ramazan Bayramı süresince 4 Haziran 06.00'dan, 6 Haziran 24.00'e kadar tüm toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verecek. Belirtilen tarihler arasında vatandaşlar, İstanbul genelinde İstanbulkart ücret entegrasyonuna dahil İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı İETT Otobüsleri, Özel Halk Otobüsleri, metrobüs, nostaljik tramvay ve tünel, Şehir Hatları A.Ş Vapurları, özel deniz toplu ulaşım, Metro İstanbul A.Ş'ye bağlı tramvay, metro, hafif metro ve füniküler, teleferik ve Kadıköy Moda Nostaljik Tramvay araçlarında hiçbir ücret ödemeden seyahat edebilecek. Daha önceki bayramlarda İstanbul'daki toplu ulaşım araçları Bayramlarda yüzde 50 indirimli olarak hizmet veriyordu.

İSTANBULLULARA MÜJDE! EV VE İŞ YERLERİNDEKİ SU FİYATLARINA İNDİRİM

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, su fiyatında yüzde 46'ya varan indirim sağlayacağı kaydedilen "hanede yaşayan kişi bazlı dinamik tarifelendirme modeline" geçilmesini oy birliğiyle onayladı.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binali Yıldırım'ın seçim vaatleri arasında yer alan suda indirim, Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu imzasıyla teklif haline getirilerek İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşındı.

Haberin Devamı

Meclis'te 13 Mayıs'ta oy birliğiyle kabul edilerek Hukuk ve Tarife Komisyonlarına havale edilen teklif, ilgili komisyonlarca rapora dönüştürülerek olumlu görüşle Meclis'e sevk edildi.

"Hanede yaşayan kişi sayısını esas alan tarifelendirme modeline" geçilmesine ilişkin raporda, şunları kaydedildi:

"Halihazırda konutlarda uygulanan, 'hane bazlı' tarifelendirme modelinden Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) Sistemi'nde kayıtlı hanede yaşayan kişi sayısı esas alınan, kişinin günlük su kullanım ihtiyacına göre kademeler belirlenen ve birim fiyatında indirimler yapılan, hanede yaşayan kişi sayısı artışına göre indirim oranında da artış gösteren, netice olarak vatandaşlarımızın fatura tutarlarında yüzde 40 ve üzeri indirim sağlayacak 'hanede yaşayan kişi bazlı' dinamik tarifelendirme modeline geçilmesi talep ediliyor."

Haberin Devamı

Meclis toplantısında görüşülen rapor, oy birliğiyle kabul edildi.

Rapora göre, hanede tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpü 'İnsani Su Hakkı' kapsamında ücretsiz verilecek.

'İnsani Su Hakkı' konut abonelerinin aylık tüketiminin 30 metreküplük kısmına kadar uygulanacak.

Konutlarda uygulanan üç kademeli (0-10, 11-20, 21 metreküp ve üzeri) tarifeden vatandaş lehine düzenleme yapılarak, iki kademeli (0-15, 16 metreküp ve üzeri) tarifeye geçilecek.

Bu kapsamda; konut aboneleri içerisinde 1. kademeden faturalandırılan abone oranı yüzde 69,5 iken yeni kademelendirme ile yüzde 90 olacak şekilde faydalanma oranı genişletildi. Örnek olarak mevcut durumda 4 kişilik bir ailenin kullanımı 1. kademede faturalandırılırken bu düzenleme ile 7 kişilik ailenin kullanımı 1. kademede kalacak.

Konutlarda yüzde 46'ya varan, iş yerleri tarifesinde ise yüzde 10 indirim sağlanacak.

Su satışı ve kullanılmış suyun uzaklaştırılması tarifeleri birim fiyatları da TÜFE oranında aylık güncellenecek.

Haberin Devamı

İndirim kararının çıktığı toplantıda, İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğünün genel kurulu yapıldı. Genel Kurul'da İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, bir sunum yaparak kurumun faaliyetleri hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

'Su fiyatında enflasyona bağlı artış olmayacak'

Esenler Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, "Daha önce İSKİ faturalarında enflasyona bağlı artışlar söz konusu oluyordu. Bundan sonra enflasyona bağlı herhangi bir artış olmayacak. Yıl sonuna kadar sabit fiyatla devam edecek." dedi.

Göksu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısının ardından gazetecilere su indirimiyle ilgili açıklama yaptı.

Meclis'in en önemli maddelerinden birisinin su tarifeleriyle ilgili kararı olduğunu belirten Göksu, ''Bugün su tarifesiyle ilgili İSKİ Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışma ve daha önce AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Binali Yıldırım'ın İstanbullulara taahhüt ettiği özellikle hane ölçekli yeni bir sistemle su tarifelendirme sistemi Meclis tarafından kabul edildi." diye konuştu.

Tevfik Göksu, yeni fiyatlandırma sisteminin sadece indirimle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda farklı imkanlar ve yeni bir uygulama ortaya koyduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"30 metreküpe kadar kullanımda 6 metreküp suyun bilabedel hanelerimize verilmesi kararlaştırıldı. Kişi başına düşen suyun aşağı yukarı ilgili litre kadarının bedava verilmesi kararlaştırıldı. Bir başka şey, daha önce İSKİ faturalarında enflasyona bağlı artışlar söz konusu oluyordu. Bundan sonra enflasyona bağlı herhangi bir artış olmayacak. Yıl sonuna kadar sabit fiyatla devam edecek. Bu çerçevede 4 kişilik bir aile fatura olarak 60 lira ödemişse, 41 lira ödeyecek. 6 kişilik bir aile 103 lira ödediyse önümüzde ay faturası 64,53 lira gelecek. 8 kişilik bir aile bu ay 140 lira fatura ödemişse önümüzdeki ay faturası 82,04 lira gelecek. Yüzde 46'ya varan bu indirim hanelerde uygulanacak. İş yerlerinde ise yüzde 10'un üzerinde indirim uygulanacağını İstanbullulara müjdelemek istiyorum. İstanbullulara hayırlı olsun diyorum. Afiyetle sularını içsinler. Çünkü İSKİ suyu, aynı zamanda dünyanın en temiz suyudur. Şifa olsun, iftarlarını da İSKİ suyuyla açabilirler."