• DOLAR 32.549
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2424.423
  • ...
TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1547: Rus Çarı Korkunç İvan lakabıyla meşhur 4. İvan taç giydi.

İvan Vasiliyeviç yani bilinen adıyla Korkunç İvan, 25 Ağustos 1530`da Moskova`da doğdu. 18 Mart 1584 yine Moskova`da öldü. Korkunç İvan henüz üç yaşında Rusya'nın başına geçti ve 3 Ocak 1547'de taç giydi.

Kararlı, etkileyici ve acımasız bir portre çizen İvan, büyük hırsları olan ve intikam duygusu oldukça yüksek bir Rus lideriydi. Düşmanları arasında korku salan, gözü kara, dengesiz kişiliğe sahip olan IV. İvan bu yüzden kendine ihanet ettiği gerekçesiyle 1582 yılında oğlunu dahi öldürmekten çekinmemiştir.

Opriçnina denilen idari bir sistemi yerleştirerek devleti dilediği şekilde yönetecek bir rejim kurdu. Bu rejimi tam 20 yıl sürdürdü. Bu dönemde birçok olay kanlı baskınlar sonucu örtüldü. Çar 4. İvan, 18 Mart 1584'de Bogdan Belsky ile satranç oynarken öldü. 1960'lı yıllarda mezarını açan arkeologlar, zehirlendiğine dair kanıt oluşturabilecek cıva kalıntılarına ulaştı. Bugün Bogdan Belsky ve daha sonra çar olan Boris Godunov tarafından zehirlendiği sanılmaktadır.

1595: 1546 yılında doğan 3. Murat öldü, yerine 3. Mehmet tahta çıktı.

1928: Sovyetler Birliği'nde 30 muhalefet lideri Almanya'ya sürgüne gönderildi. Sürgüne gidenler arasında Lev Troçki'de vardı.

1951: Ahmed Hamdi Akseki vefat etti.

1958: İstanbul`da 9 Subay tutuklandı.

Bu olay, '9 Subay Olayı' olarak adlandırılır. Dokuz subayın, ''isyan muharrikliği yani kışkırtıcılığı yapmak ve fesat çıkarmaktan” tutuklandıkları açıklandı.

''Dokuz Subay'' diye anılan olayın sanıklarından Kurmay Binbaşı Samet Kuşçu 2 yıl hapis ve ''ordudan tart'' cezasına çarptırıldı, öteki sanıklar beraat etti.

1970: Muammer Kaddafi Libya başkanı oldu.

1985: TBMM, Halkçı Parti milletvekili Bahriye Üçok`un vermiş olduğu “Zina yapan erkeklerin de cezalandırılmasını” öngören yasa önerisini reddetti.

1987: 1 Ocak'ta Pekin'de Tiananmen Meydanı'nda öğrencilerin başlattığı gösteriler sonunda Komünist Partisi lideri Hu Yaobang istifa etti. Yerine Zao Ziyang getirildi.

1991: Amerika Birleşik Devletleri Irak'a hava akınları ve füze saldırısını başlattı. Amerika yetkilileri "Çöl Fırtınası" diye adlandırdıkları operasyona Kuveyt'i kurtarmak için yaptıklarını söyledi.

1992: El Salvador hükümeti ile isyancılar Mexico City'de bir antlaşma imzalayarak, en az 75 bin kişinin hayatına mal olan 12 yıllık iç savaşa son verdiler.

1995: Mesut Yılmaz, "Darbe tehlikesine inanmıyorum ama 12 Mart gibi sevimsiz bazı yönlendirmeler gelebilir" dedi.

1996: "Avrasya feribotu" 177 yolcu ve 55 mürettebatıyla Trabzon limanında rehin alındı ve İstanbul'a doğru kaçırıldı. Eylemciler Çeçenistan sorununa dikkat çekmek istediklerini söylediler.

1996: Şırnak, Güçlükonak'ta bir minibüsün kurşunlanarak yakılması sonucu 11 kişi öldü. Bölge yetkilileri eylemi PKK'nin, PKK ise korucuların yaptığını ileri sürdü.

1998: Refah Partisi'nin Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasıyla Necmettin Erbakan siyasi yasaklı duruma düştü.

1999: Abdullah Öcalan, Kenya'da yakalanıp Türkiye`ye getirildi.

2000: Fıkra gibi olay… Diyarbakır'ın Kocaköy İlçesi'nde bir Petrol Şirketi'ne ait petrol borularını çaldığı gerekçesiyle gözaltına alınan A. Y. çıkarıldığı Kocaköy Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 290 bin lira para cezasına çarpıttırıldı. Mahkeme, A. Y.`nin çaldığı boruları taşımakta kullandığı eşeğe de el konulmasına karar verdi. Açık artırmayla satışa çıkarılan eşek, yaşlı olduğu için alıcı bulamadı. İkinci kez düzenlenecek ihaleyle satılmasına karar verilen eşek, bakım için tekrar sahibine verildi. Ancak eşek öldü. Bunun üzerine cumhuriyet savcılığı Ali Yılmaz'dan 6 milyon lira eşek bedeli istedi. A. Y. eşeğinin öldüğüne dair köyden bir şahitle Kocaköy İlçe Mal Müdürlüğü'ne giderek, bildirim yapması gerektiğini anlatarak, ‘‘Savcılık hemen harekete geçerek eşek için 6 milyon lirayı isterken, benim eşeğin öldüğünü de kanıtlamam gerekiyor. Bunun için İlçe Mal Müdürlüğü'ne bir şahitle gidip yazılı beyanda bulunacağız`` dedi.

2003: Irakta çalışmalarını sürdüren Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin 11 tanesi iyi durumda 12 boş kimyasal savaş başlığı bulduğu açıklandı. Irak ise söz konusu başlıkların miadının dolduğunu ve bir bardak suda fırtına koparıldığını öne sürdü.

Hatırlanacağı gibi Amerika, Saddam`ın kimyasal silahlara sahip olduğunu ve dünya barışını tehdit ettiğini öne sürerek Irak`ın sözde kimyasal silahlarını bahane ederek Irak`ı işgal etmişti. Saddam rejimi devrildikten sonra Amerika “Yanlış istihbarat almışız, meğer Irak`ta kimyasal silah yokmuş.. Pardon!” demişti

2005: Adriana Iliescu adlı bir kadın 66 yaşında doğum yapınca dünyanın en yaşlı annesi unvanını aldı. ,

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir