EKONOMİ Haber Girişi : 15 Ocak 2019 23:16

Vali Öksüz'den Boğatepe'deki Peynir Müzesine İnceleme

Vali Öksüz'den Boğatepe'deki Peynir Müzesine İnceleme
Kars Valisi Türker Öksüz, merkeze bağlı Boğatepe köyünü ziyaret ederek köyde süt ürünleri üretim tesisleri ve Boğatepe Peynir Müzesinde incelemelerde bulundu.

Kars Olay-Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu ve Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün’ün de hazır bulunduğu ziyarette Vali Öksüz, köyde yapılan süt ürünleri üretim tesislerinde incelemelerde bulunarak peynir üretimi ve köyün endemik bitkileri hakkında yetkililerden bilgi aldı.

 

Kaşar peyniri üretimini yerinde inceleyen Kars Valisi Türker Öksüz, sonrasında köyde bulunan Boğatepe Peynir Müzesini gezerek müzede sergilenen araç ve gereçler hakkında bilgiler aldı.

 

Boğatepe Peynir Müzesini ziyaret eden yerli ve yabancı turistler ile bir süre sohbet eden Vali Öksüz, ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

 

Kars Valisi Türker Öksüz yaptığı açıklamada; Kars’ın marka bir kent olduğunu belirterek, Kars'ın en önemli değerlerinden peynir üretimi hakkında Boğatepe köyünde gördüklerinden çok etkilendiğini ve mutlu olduğunu söyledi.

 

Kars ve Türkiye'nin gelişmesi adına üretimin önemine vurgu yapan Vali Öksüz: “Kars marka bir kenttir. Kars’ın katma değer yaratan en önemli ürünü şüphesiz peynirdir. Peynirin yapılışı görmek için peynirin hikâyesi İlhan Koçulu’dan dinlemek için köyümüze geldik ve incelemede bulunduk. Gördüklerimden çok etkilendim. Çok mutlu oldum. Bizim, ülkemizin ve ilimizin kalkınması için kesinlikle üretmeyi asla bırakmamamız lazım, üretmemiz lazım. Bu köy bunu başarmış. Burası bir model köy, bu modeli yaygınlaştırmamız lazım. Üretici gücü her tarafa yaymamız gerekiyor. Bu üretici gücü her taraf yayarsak, katma değerimiz şüphesiz artacak. İlimizi zenginleştireceğiz, refahımızı artıracağız. Peynirimizin de marka olma lazım. Köylerimizde bu kadar kaliteli bir üretim yapıyoruz, biz onu yakından gördük. Bu kaliteli ürünümüzü bütün dünyada aranılan, bilinen bir marka haline getirmemiz gerekiyor. Bu hepimizin görevidir. İnşallah el birliğiyle buradaki üreticilerimiz, derneğimiz, çiftçilerimiz, köylülerimiz, bu alanda faaliyet gösteren bütün derneklerimiz birlikte buna uğraşmamız lazım. Bunun için gayret etmemiz lazım. Biz bunun inşallah öncülüğünü yapmak istiyoruz. Hep birlikte bu markayı yaparsak, bu köylerin sayısını da artırırsak, hem ilimizin kalkınmasına hizmet edeceğiz hem de ülkemizin kalkınmasına hizmet edeceğiz. Öte yandan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği bünyesinde kurulan bitki kurutma atölyesinde işlenerek kurutulan bitkiler, yöre halkına şifa dağıtıyor. Bölgedeki yerel tohumların korunması ve yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Dernek, aynı zamanda, çiftçi eğitimi yapılması, kadınlara yönelik çeşitli mesleki eğitimlerin yürütülmesi, bölgenin somut olmayan kültürel mirasının ortaya çıkartılması, bu mirasın görünür hale getirilip tanıtılması, yöre köylüsüne farklı sağlık eğitimleri verilmesi ve bölgede yaşam kalitesinin arttırılması konularında hizmetler veriyor.” şeklinde konuştu.

 

Köyde Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği bünyesinde bulunan bitki kurutma atölyesinin önemine vurgu yapan Vali Öksüz, bölgedeki yerel tohumların korunması ve yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneğinin çiftçi eğitimi, kadınlara yönelik çeşitli mesleki eğitimlerin yürütülmesi, bölgenin somut olmayan kültürel mirasının ortaya çıkartılması, bu mirasın görünür hale getirilip tanıtılması, yöre köylüsüne farklı sağlık eğitimleri verilmesi ve bölgede yaşam kalitesinin arttırılması açısından önemini belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.